Festes nadalenques

Més de 200 anys de Pastorets a Vilanova i la Geltrú

Miquel González canta “la bota” als Pastorets de La Unió Vilanovina al Teatre Principal, el 1993. Fons La Unió Vilanovina

Miquel González canta “la bota” als Pastorets de La Unió Vilanovina al Teatre Principal, el 1993. Fons La Unió Vilanovina

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les representacions dels Pastorets a Vilanova i la Geltrú tenen molta més història, formen part de les vivències dels nostres pares, dels nostres avis, dels nostres besavis... Són part essencial de les festes nadalenques de la nostra ciutat des de fa moltes generacions, i el seus inicis es perden en el temps.

Aquesta és la premissa que ens va portar a voler donar a conèixer la història d’aquest patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú. Perquè això són els nostres Pastorets, un patrimoni de la ciutat, una activitat cultural que s’han fet seva tant societats teatrals com recreatives, escoles i  associacions, amb participants de totes les edats, tant en la interpretació com en tasques molt diverses que fan que els actors llueixin a l’escenari. Perquè no es podrien fer uns Pastorets sense responsables de vestuari o de maquillatge, sense tramoies o tècnics de llum i so, sense músics, ni sense encarregats de taquilla i sala. És un espectacle que necessita de la participació voluntària de molta gent, no només els dies de representacions, sinó durant uns quants mesos abans. També pensant en aquestes persones que hi han dedicat el seu temps en el decurs de més de dos segles, vam creure necessària la publicació de la història dels Pastorets a la nostra vila, com un reconeixement a tot aquest esforç.

Però per situar i entendre les diverses formes que han pres les representacions i com han evolucionat fins arribar a les que avui coneixem, també calia parlar del seu origen, fa força més de dos segles. Calia donar a conèixer totes les referències històriques d’aquest espectacle a la nostra vila, per entendre que els Pastorets són una part important de la nostra cultura popular i tradicional.

Tot plegat, tant la història més reculada com la més recent, havia de quedar reflectida a les pàgines d’un llibre, i això és el que hem fet amb la publicació de Els Pastorets a Vilanova i la Geltrú. Més de dos segles d’història (1814-2021).

La idea d’una publicació ja feia temps que ens rondava pel cap, i va ser el dia 16 d’abril d’aquest 2021 que ens hi vam llançar de cap. Era l’acte de presentació del volum del llibre L’Abans: Recull gràfic de Vilanova i la Geltrú (1960 – 1991) que havia anat a càrrec de l’editorial Efadós amb la nostres respectives participacions com a autor i com a col·laboradora. Allà vam estar comentant amb l’editorial la possibilitat d’una publicació sobre els Pastorets a Vilanova i la Geltrú, i ells ho van veure factible i interessant atès que ja n’havien editat un sobre el centenari d’una entitat fent aquestes representacions. Quan vam dir que ho podríem publicar aquest Nadal no s’ho van creure. Hi havia massa feina, van dir, i no hi seriem a temps. Però vam decidir llançant-nos-hi de cap.

Per sort ja feia molts anys que guardàvem programes, fotografies i retalls de diari dels Pastorets, i també teníem ja fets diversos articles, treballs i conferències sobre el tema, que ens han servit de base per a la confecció d’una part del text. Hem remenat arxius, públics i particulars. Hem empaitat moltes persones que havien fet Pastorets, ells o els seus pares, que molt generosament ens han facilitat informació i material gràfic. Un material gràfic que, entre programes i fotografies, passa de les 1.500 imatges, que malauradament hem hagut de reduir. Tot i que n’hem pogut posar més de mig miler segurament hi haurà algú que s’hi trobarà a faltar, i això ens sap greu, però no ha estat possible incloure-ho tot.

Tanmateix no solament parlem dels Pastorets del Círcol Catòlic, sinó que també dediquem uns capítols als mítics Pastorets de Vilanova del Casal Catalanista d’abans de la guerra, als Pastorets de La Unió Vilanovina, de “Naltrus”, de Compex i de vàries escoles, com els Escolapis o les Providències i també associacions parroquials. Perquè els Pastorets són patrimoni de tota la ciutat.

El nostre agraïment a totes aquelles persones que amb el seu ajut han contribuït a fer realitat aquesta publicació, la història d’un element essencial de la nostra cultura popular com són els Pastorets a Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local