Literatura

Història apropada als infants

Coberta de 'El gran conqueridor' . Eix

Coberta de 'El gran conqueridor' . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Han començat amb El gran conqueridor, que comentaré avui, i amb La primera astronauta, i ja n’anuncien dos més sobre la faraona Hatxepsut i sobre Leonardo da Vinci. El llibre, com deixa ben clar el subtítol, “Les fabuloses aventures del rei Jaume I”, ens presenta la vida i l’obra del rei En Jaume (1208-1276), el conqueridor de Mallorca i de València i un dels monarques més poderosos de l’època. I ho fa d’una manera amena i didàctica alhora i molt assequible a la canalla, tant pels continguts, com per l’estil i l’edició. L’edició és d’allò més acurada, des de les guardes, que ens recorden els enteixinats o cassetonats medievals, aquí guarnits amb el casc del rei i una estrella de vuit puntes; passant per les il·lustracions, a tot color i majoritàriament a doble pàgina i amb un desplegable de quatre pàgines que forma un pòster titulat “Les conquestes de Jaume I”; així com els mapes, les cronologies complementàries o la distribució dels textos, amb destacats en cada un dels apartats que fan més entenedor i llegidor el que s’hi explica, i fins i tot amb codis QR informatius o d’ampliació, a més a més de ser imprès “en paper ecològic i lliure de clor”.

L’estil triat per Jordi Creus, l’autor dels textos, m’ha semblat d’allò més encertat, ja que ha fet que el narrador fos el mateix rei, en primera persona doncs, seguint la tradició de la Crònica que el rei va dictar, com s’explica en un moment determinat. Ho fa, però, agafant un punt de vista actual, el del lector podríem dir, per fer-ho més proper i comprensible. Es nota sobretot en el llenguatge del rei, que fa servir expressions com “Quin crac!”, “Que fort, no!”, “Que fatxendes, eh!”; o frases com “si s’hagués inventat el bàsquet...”. La primera persona, però, s’alterna amb la tercera, sobretot quan s’expliquen fets posteriors al regnat de Jaume I, com per exemple a “La corona d’Aragó”, ja que s’hi parla dels inicis amb “El casal de Barcelona” fins a “La fi de la corona”, que situa al segle XVIII, amb l’arribada dels Borbons. També, és clar, quan el text és clarament informatiu. És una combinació encertada, a parer meu, però que m’ha semblat poc meditada o poc coherent, ja que en algun moment el rei explica fets dels seus successors, com per exemple quan parla de “Les quatre grans cròniques”, que acaba així “I la darrera la va escriure el meu rebesnet Pere III el Cerimoniós”.

 Els continguts són rigorosos i molt ben documentats, com no podia ser d’altra manera sent un producte de la revista Sàpiens. Les “fabuloses aventures del rei”, amb detalls molt ben seleccionats de les Crònica, com poden ser la història del niu d’orenetes fet a la tenda reial o la de la fletxa que li van clavar al cap, es complementen amb una contextualització molt ben pensada que, de ben segur, ajudarà els joves lectors a entendre millor l’època i el perquè de segons quines actituds  i decisions, com la crueltat en les batalles i els setges, els saqueigs, la riquesa dels territoris conquerits...  Un bon regal per als infants a qui agradi la història, però també per als qui volen aventures i herois en les seves lectures.

Títol: El gran conqueridor
Autor: Jordi Creus
Il·lustrador: Pep Boatella
Editorial: Ara Llibres
Col·lecció: “Els llibres del Petit Sàpiens”, 1
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2021
Nombre de pàg.: 52 s/n

Pere Martí i Bertran

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local