-
Tribuna
-
Juan Luis Ruiz
- Vilanova i la Geltrú
- 28-03-2022 08:54
El passat divendres, el PSC de Vilanova i la Geltrú va organitzar el primer dels «Debats x VNG». PSC
Practicar el diàleg constant, practicar la codecisió en els grans projectes; fer de la transparència la bandera; i tenir el retiment de comptes a la capçalera de qualsevol acció de govern són algunes de les mesures per enfortir la democràcia
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat divendres, el PSC de Vilanova i la Geltrú va organitzar el primer dels «Debats x VNG» que durem a terme fins les properes eleccions municipals de 2023, per reflexionar sobre temes de rellevància per al futur de la ciutat. En aquesta primera cita, ens van acompanyar Odón Elorza, diputat al Congrés i exalcalde de Donostia i Francesc-Marc Álvaro, periodista, escriptor i professor universitari, que van reflexionar sobre les amenaces a la democràcia en el món actual.
Vivim temps convulsos. Quan semblava que començàvem a recuperar-nos dels efectes de la crisi financera global que va marcar el final de la primera dècada del segle i bona part de la segona; vam ser colpejats per la pandèmia provocada per la COVID-19 amb la conseqüent crisi econòmica i social i, dos anys després, la guerra provocada per l’atac de Putin contra Ucraïna torna a desestabilitzar el món.
En aquest context, el nostre sistema polític, la democràcia, no és aliena a cap d’aquests atzucacs que l’amenacen i la debiliten amb fenòmens, com l’aparició dels populismes i l’auge de la ultradreta que la utilitzen per arribar a qüestionar els seus propis fonaments.
Hem de ser conscients que la democràcia és un bé escàs i que, realment, som uns privilegiats per poder gaudir d’aquest sistema, garantia de drets i de llibertats, que no està present en la vida de més de la meitat de la població del planeta. I, és en aquest sentit, que ens toca tenir-ne cura. És a dir, hem de cultivar-la, apartar-la als nous temps, regenerar-la quan sigui necessari. Quelcom que des de les ciutats també podem fer.
Una democràcia local forta es projecta en la ciutadania i fa dels ajuntaments, sens dubte, escoles de democràcia. Practicar el diàleg constant, amb la ciutadania, amb les entitats i amb la resta de partits polítics; practicar la codecisió en els grans projectes de ciutat; fer de la transparència la bandera; i tenir el retiment de comptes a la capçalera de qualsevol acció de govern són algunes de les mesures que cal impulsar per enfortir la democràcia des de les ciutats.
Accions que, malauradament, en els darrers anys han brillat per la seva absència a la nostra ciutat i que cal impulsar per tornar a acostar la ciutadania a l’Ajuntament, una institució que és, eminentment i per sobre de tot, dels vilanovins i vilanovines i que, si no tornem a acostar al carrer, correm el risc de veure amenaçada bé per la indiferència dels veïns i veïnes que no senten la seva utilitat en la seva vida diària, bé pels populismes que utilitzen la institució per acabar minant-la i reduint la qualitat de la democràcia.
És hora, doncs, de reforçar la democràcia al nostre Ajuntament i d’incrementar-ne la seva qualitat. Com? Impulsant, per exemple, la figura del regidor o regidora de barri, persona de referència epr als veïns i veïnes de cada barri, per solucionar i escoltar els problemes concrets en el dia a dia dels barris i amb capacitat per respondre-hi de manera ràpida i efectiva. O descentralitzant l’Ajuntament als barris més allunyats del centre, facilitant els tràmits als centres cívics.
També cal recuperar el diàleg permanent i normalitzat amb totes i cadascuna de les associacions de veïns i veïnes de la ciutat i amb la resta del teixit associatiu, a través d’unes estructures de diàleg i concertació que funcionin i amb voluntat de permanència en el temps. Un diàleg que ha de ser, com dic, habitual però també sincer. La sinceritat i la integritat són elements essencials en la qualitat democràtica i un govern municipal ha de poder dir a la ciutadania allò que és possible dur a terme i allò que no ho és.
Diàleg que no és possible sense una escolta activa. És imprescindible per a la qualitat de la nostra democràcia local un govern que escolti la ciutadania que tingui en compte l’opinió majoritària dels veïns i les veïnes. Si creiem, realment, en la necessitat de reforçar la nostra democràcia no podem limitar-nos a creure que es tracta de votar cada quatre anys. Necessitem allunyar les actituds impositives i les decisions preses a esquenes de la ciutadania a les que ens té acostumats el govern de Vilanova i la Geltrú.
I és aquí on pren importància la necessitat d’impulsar mecanismes de codecisió en els grans temes de ciutat. Decisions que afecten de manera majoritària el dia a dia de la ciutadania, com el model de recollida dels residus o la política de mobilitat de la ciutat, han de ser presses amb el consens majoritari dels vilanovins i vilanovines.
Diàleg, també, amb la resta de forces polítiques per a la construcció d’aquests necessaris grans consensos en els temes essencials que ha d’anar de la mà de la transparència, amb indicadors clars de les actuacions de govern i del rendiment de comptes.
En definitiva, creure i practicar, no només enunciar, la democràcia tenint-ne cura i potenciant-la per reforçar-la sense donar-la mai per feta. Està en joc el nostre model de drets i llibertats i, sens dubte, ens toca treballar de valent des dels Ajuntaments per protegir-lo.
Juan Luis Ruiz
PSC Vilanova i la Geltrú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!