Ple municipal

El ple de Vilanova deixa sobre la taula la comissió d'investigació sobre el bosquet de Baix a Mar

Els grups municipals es comprometen a seguir treballant per trobar una solució al futur de la finca, propietat de l'empresa Ninglee SL

Ple extraordnari a Vilanova i la Geltrú. EIX

Ple extraordnari a Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha celebrat aquest dissabte al matí una sessió plenària extraordinària que tenia com a tema principal la moció conjunta dels grups de la CUP, ERC i Som VNG sobre el bosquet de Baix a Mar, un espai verd que hi ha entre les rambles Pirelli i Companys. Finalment, els tres grups de l'oposició han decidit deixar sobre la taula la moció, que no comptava amb el suport de la majoria. La iniciativa de la CUP, ERC i Som VNG demanava la creació d'una comissió d'investigació sobre el conflicte urbanístic que afecta aquesta finca. Amb tot, govern i oposició s'emplacen a treballar per trobar una solució conjunta i a aclarir tot el que envolta aquest afer.

L'anomenat bosquet de Baix a Mar és una finca propietat de l'empresa Ninglee SL, situada dins de sòl urbà i qualificada segons el pla general del 2001, com a espai lliure interior i, concretament com a pati no edificable. Aquest fet va ocasionar que la propietat interposés i guanyés per sentència, l'any 2004, un recurs que anul·lava la qualificació d'aquesta finca i instava l'Ajuntament i la Generalitat a "tramitar i aprovar l'instrument de planejament urbanístic que procedeixi per fixar la qualificació o règim urbanístic de l'esmentada finca". Al desembre de 2008 el TSJC va disposar l'execució forçosa de la sentència, mentre que l'octubre de 2009, es va concretar que calia tenir aprovada la qualificació de la finca en els termes sol·licitats per la part actora, és a dir: "interior d'illa destinat a ver públic, sistema d'espais lliures locals, parc urbà i sistema d'actuació, expropiació". Aquesta sentència obligava l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en cas de no arribar a un acord amb la propietat a expropiar aquesta finca amb una despesa que podria situar-se , segons valoració realitzada per la part demandant, al voltant dels 12 milions d'euros. Al novembre de 2013, el govern municipal va arribar a un acord amb la propietat per signar un conveni urbanístic que oferir a la propietat la possibilitat d'edificar en una part de la finca per donar compliment a la sentència. Però el ple municipal va tombar la proposta del govern en minoria de CiU.

Tot i que la moció ha quedat sobre la taula, els grups sí que han defensat les seves posicions al ple. La portaveu de la CUP, Marta Jofra, ha relatat tots els processos que ha viscut aquest espai en els darrers 15 anys i ha acusat els diferents consistoris d'inacció: "ens sorprèn que els governs successius hagin incomplert les sentències judicials i que la inacció hagi fet augmentar el deute municipal amb l'empresa; ens sorprèn que fins a set anys després l'Ajuntament de Vilanova no hagia encarregat una taxació pròpia del preu de la finca, ens sorpèn l'opacitat de totes les negociacions amb l'empresa". Per Jofra, que considera que aquest és el contenciós més important que té actualment la ciutat, la comissió d'investigació era "una qüestió de salut democràtica i per evitar que aquestes situacions es repeteixin"

En al mateixa línia, ERC i Som VNG han defensat la necessitat d'aclarir les gestions municipals en aquest afer. Deborah Zimmerman, com a portaveu de Som VNG, ha demanat una via ràpida perquè els grups de l'oposició "tinguem un panorama clar i complert del que ha succeït" i Queti Vinyals, d'ERC, ha defensat que el bosquet "és un espai verd que s’ha de preservar, que ha passat per moltes situacions i encara no s’ha fet ni una valoració tècnica municipal per saber quin tipus d’espai és".

Per la seva part, el regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, ha instat els grups de l'oposició a deixar sobre la taula la moció per entendre que a través de comissions informatives ja s'estava investifant aquest tema i que des del govern s'havia ofert als grups de l'oposició que poguessin citar a les reunions els tècnics municipals i els càrrecs electes que volguessin, com demanava la moció: "estem resolent temes importants en l'àmbit de l'urbanisme, no estem tirant pilotes fora, estem treballat i havíem arribat a un acord amb tots els grups en aquesta línia".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local