Cas Macedònia

Arrenca el macrojudici contra uns 'narcos' i el mosso de Vilanova a qui haurien subornat

La fiscalia demana fins a onze anys de presó pel cap de la banda del cas 'Macedònia' i deu i mig pel sotscap de Vilanova

Arrenca el macrojudici contra uns 'narcos' i el mosso de Vilanova a qui haurien subornat. ACN

Arrenca el macrojudici contra uns 'narcos' i el mosso de Vilanova a qui haurien subornat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les peces més grans del 'cas Macedònia', de corrupció policial i narcotràfic, ha començat a ser jutjada aquest dimarts a l'Audiència de Barcelona. Al desembre es van fer les primeres sessions amb qüestions prèvies, però aquest dimarts s'ha fet el primer interrogatori als principals investigadors. La fiscalia demana fins a onze anys de presó per un dels caps de la banda, un antic confident policial, i deu i mig pel subinspector dels Mossos d'Esquadra i exnúmero 2 de la comissaria de Vilanova i la Geltrú. Cinc dels 17 acusats han acceptat la pena pactada amb la fiscal i la resta d'acusats declararan al final del judici, que té desenes de testimonis i durarà diverses setmanes.

En la primera sessió real de judici han estat interrogats llargament els dos principals investigadors de la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos que van investigar el cas. Han refermat la versió de la fiscalia que consisteix en assegurar que un grup de persones es dedicaven al tràfic de drogues, sobretot cocaïna, marihuana i haixix, i obtenien informació policial privilegiada d'algun agent a canvi de suborns. La investigació, iniciada el 2009 va créixer i va arribar a diversos jutjats. Algunes peces, que també van afectar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, han acabat arxivades, altres estan pendents de judici i algunes ja tenen sentència.

L'acusació en aquest cas és per organització criminal, tràfic de drogues, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, revelació de secrets i tinença il·lícita d'armes, amb l'atenuant de dilacions indegudes.

Els dos màxims responsables de la DAI encarregats del cas han explicat que mentre investigaven un grup de traficants, que legalment es dedicaven a la compra i venda de vehicles, van descobrir que tenien contactes amb el subinspector J.R, que era el número 2 de la comissaria de Vilanova i la Geltrú, i un caporal. Aquest diu que tenia alguns contactes amb ells com a confidents, però el que els va semblar estrany és que el policia donava més informació als confidents que a la inversa. A més, els traficants li demanaven favors com treure multes, informació sobre vehicles o sobre detencions. Fins i tot un dels sospitosos va demanar al subinspector que l'ajudés a entrar al cos dels Mossos d'Esquadra, cosa que no va aconseguir.

Les defenses han intentat desprestigiar la investigació, posant en dubte les trucades telefòniques intervingudes o el fet que no concretin quin era el suborn que el grup pagava als comandaments policials.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local