In memoriam

La ciutat de Vilanova i la Geltrú ret homenatge al mestre Francesc Burrull

La projecció d'un documental al voltant del seu darrer projecte enceta aquest reconeixement que avui al vespre es completa amb un concert a l'Auditori

La ciutat de Vilanova i la Geltrú ret homenatge al mestre Francesc Burrull. Ajuntament de Vilanova

La ciutat de Vilanova i la Geltrú ret homenatge al mestre Francesc Burrull. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú homenatja aquest cap de setmana la figura, la música i l'important llegat que va deixar el compositor i pianista Francesc Burrull, traspassat el 28 d'agost d'enguany.

L'acte de reconeixement, organitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va començar divendres al vespre al Teatre Principal amb la projecció del documental "Francesc Burrull. Un buit que s'ha d'omplir". El documental, dirigit per Àlex Gómez-Font i Pau Guixà, recull la gravació del seu últim projecte: musicar els poemes del poemari On es desborda el sol, de Pere Tàpias, editat per El Cep i la Nansa l'any 2017.

Entre els assistents que van omplir el teatre, molts membres de la seva família com els seus fills Judit Burrull i Eugeni Burrull, així com l'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, i la regidora de Cultura, Mercè Mateo. Tampoc hi van faltar grans noms de la música, com Joan Manuel Serrat, Leonora Milà, Elisabet Raspall o Laura Simó.

Mercè Mateo es va adreçar al públic recordant la importància de poder recordar la seva trajectòria vital i professional que tant ha significat per la música del nostre país: “Ell va ser el mestre, en el més ampli sentit de la paraula, va fer arranjaments musicals de grans artistes com en Joan Manuel Serrat, que avui és aquí amb tots nosaltres, també va treballar amb Lluís Llach, Raimon, la Trinca i tants d'altres. Burrull va ser pioner del jazz i mestre de grans músics”.

Judit Burrull va parlar de la gran vinculació del seu pare amb Vilanova i la Geltrú: “Els meus avis eren de Vilanova i la Geltrú. Una ciutat amb la que el meu pare s'hi sentia molt vinculat culturalment, gràcies a la seva amistat amb Pere Tàpies, Armand Cardona, Pachurri o Francesc Mestres”. La filla del músic va dir haver trobat a faltar reconeixements institucionals al seu pare, després que l'any 2017 li fou concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i per aquest motiu se sentia molt agraïda pel reconeixement. “Vull agrair a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aquest homenatge i la predisposició a difondre la seva obra i trajectòria. Així com també el treball dels directors del documental. L'enyorarem molt, però tenim la seva música”.

Olga Arnau va lloar la figura de Francesc Burrull, que va definir com un discret i humil treballador de la música i de l'art. Un músic amb aptituds d'orfebre, detallista, que tenia l'habilitat d'aportar petits retocs decisius per millorar una partitura. "Burrull va contribuir, des de la segona línia, a arranjar i donar forma a centenars de peces, des de la Nova Cançó, però sobretot al món del jazz, i fins i tot al Cant del Barça, com és de tots conegut. Humil com era, ell es definia senzillament com a pianista. Un pianista virtuós. La música popular d'aquest país porta el seu segell".

L'alcaldessa també va voler agrair la tasca dels creadors del documental per haver immortalitzat en imatges el llegat del mestre Burrull. "Gràcies per fer visible una figura importantíssima a nivell català i més enllà de les nostres fronteres, i així cal reivindicar-lo. La memòria dels grans creadors de la nostra cultura ens ha de servir per bastir els fonaments on es diposita allò que som avui i com ens projectem al futur".

Un cop acabada la projecció es va dur a terme un col·loqui a càrrec dels seus directors, la pianista i compositora Elisabet Raspall i la cantant Laura Simó.

Ahir al vespre es va fer a l'Auditori Eduard Toldrà el segon dels moments d'aquest homenatge. El concert va anar a càrrec d'Elisabet Raspall, Gaby Ardebol, "Pinyu" Martí, Jordi Mestres i la col·laboració de Jordi Paulí, Giuseppe Costa i Laura Simó. Entre els assistents han confirmat la seva presència la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, i el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Ferran Vives.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local