-
El blog de Teresa Costa-Gramunt
-
Teresa Costa-Gramunt
- Vilanova i la Geltrú
- 14-11-2022 12:11
Coberta de 'Pintora. Remedios Varo', d'Assumpció Forcada. Eix
Les pintures de Remedios Varo són molt literàries: s’hi poden llegir històries, o imaginar-les també pel seu contingut mític i oníric.
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En el novembre del 2008, ara fa, doncs, catorze anys, al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement) va tenir lloc un cicle de conferències: Remedios Varo (1908-1963). D’anglès a Mèxic. Filla d’un enginyer hidràulic, Remedios Varo Uranga va néixer a la població gironina d’Anglès el 16 de desembre de 1908, i va morir el 8 d’octubre de 1963 a Ciutat de Mèxic, on vivia exiliada per causa de la Guerra Civil.
En el 2008, la pintora Remedios Varo era aquí encara una artista força desconeguda pel gran públic. Era oportuna, doncs, l’atenció a l’obra de Remedios Varo, si bé l’oblit havia estat llarg en aquest costat de l’Atlàntic: no havia estat fins al 2007 que la Fundació Mapfre li havia dedicat una exposició a Madrid. Va signar el catàleg Estrella de Diego, una de les seves estudioses. L’univers enigmàtic de Remedios Varo ha interessat les historiadores d’art potser perquè les protagonistes dels quadres de Varo s’assemblen molt a ella, com acostuma a passar en les obres amb un alt component subjectiu. I també perquè acostuma a interessar allò que sent pròxim, si bé les figures femenines de Varo són dones que habiten mons inquietants, se situen en paisatges estranys i geografies exòtiques per on circulen artefactes sorprenents que han cridat l’atenció dels científics pel desbordament d’una imaginació que potser cal atribuir a la base científica que Varo va rebre a casa seva.
Les surrealistes pintures de Remedios Varo són pintures visionàries. Plenes d’imatges arquetípiques, aquestes pintures exterioritzen una vida espiritual intensa forjada ja en la seva infantesa, així com també són l’expressió de la seva exuberant personalitat màgica. El món plàstic d’aquesta pintora poeta manifesta el món del meravellós i del màgic, aspectes que van connectar amb la idiosincràsia de la cultura mexicana.
Les pintures de Remedios Varo són molt literàries: s’hi poden llegir històries, o imaginar-les també pel seu contingut mític i oníric. La faceta literària, tan present en la seva obra pictòrica, és el leit motiv que ha inspirat el darrer llibre de la poeta cantautora Assumpció Forcada: Pintora. Remedios Varo (Cronos). Es tracta d’un conjunt de poemes (alguns musicats) inspirats en teles significatives de Remedios Varo, i dels quals extrec aquests versos que glossen una pintura de l’any 1943, El alma transmutada: «Passejar per l’edèn on regnen/ les paraules, adquireixen formes suggerents/ que donen curs a la teva imaginació».
A més de pintar, Remedios Varo escrivia el seu món interior sempre «fora dels límits ordinaris de la lògica corrent», com va escriure ella mateixa. Aquest és, sens dubte, un pol atractiu per a l’homenatge que, a través dels seus poemes, Assumpció Forcada ha dedicat a aquesta pintora de talent extraordinari i d’imatgeria gens convencional.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!