-
Tribuna
-
Jesús Martin
- Sant Sadurní d'Anoia
- 24-06-2024 20:19
Una dada objectiva de suport per part de les famílies és que actualment l’Intermunicipal té per al curs vinent 2024-25 una llista d’espera de 15 persones per a primer de batxillerat (amb quatre grups ja concedits)
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Gestionar un gran centre educatiu que estava en una situació econòmica insostenible, en fallida tècnica, que va ser rescatat pel Departament d’Educació, és una tasca difícil.
El director de l’Institut Intermunicipal del Penedès, de Sant Sadurní d’Anoia, Sergi Badenes va haver d’assumir el difícil repte d’haver d’endreçar un institut que s’havia incorporat el curs 2021-22 a la xarxa pública de centres de la Generalitat de Catalunya, juntament amb vuit centres més, en virtut de l’aplicació del DECRET LLEI 10/2019, de 28 de maig, del procediment d'integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat.
Va ser una decisió valenta, puix que tenia la dificultat afegida d’haver de substituir una directora que va haver de dimitir, a la qual una part del professorat del centre li va posar contínuament entrebancs, exercint en el càrrec tan sols un any! Aquest col·lectiu “rebel” vol repetir, dissortadament, amb l’actual director la mateixa situació: provocar la seva dimissió o el seu cessament.
En integrar-se com a centre públic, la major part del professorat de l’institut, abans depenent de la Mancomunitat va passar a ser personal laboral de la Generalitat de Catalunya, coexistint amb les altres dues modalitats de personal docent: el funcionariat de carrera i el funcionariat interí. Aital professorat s'integrà al nou centre educatiu d'acord amb les normes laborals que regulen la successió d'empresa. La integració, que respectarà el seu vincle i condicions de treball, es realitzarà com a personal a extingir. La plantilla actual consta aproximadament de 55 laborals i 45 interins+funcionaris.
Com a responsable sindical de la zona del Penedès i membre de la Junta de Personal docent li vaig advertir al Sergi de la complexa governança del centre, ja que amb el traspàs de titularitat, forçosament l’institut havia de tenir un director, funcionari de carrera, designat per la Generalitat seguint el procediment que marca la normativa vigent i el decret de direccions, a través d’un concurs públic on qualsevol persona que complís els requisits, podia presentar-se per ser valorada i puntuada per la comissió avaluadora.
El dia 1 de juliol de 2022, va prendre possessió del càrrec, amb la intenció de fer un equip directiu on l’antiga “vella guàrdia del centre” tingués la mateixa presència, per a facilitar la transició de ser un centre extern a un de titularitat del Departament d’Educació. Els xocs amb dos membres del seu equip directiu van ser constants, fins al punt que per manca de confiança va haver de destituir-ne un al setembre. Aquest fet va tensar encara més les relacions entre el grup de persones afí a aquesta persona i el director del centre.
La persona destituïda, aconsellada per algun sindicat va recórrer a accions judicials per intentar ser restituïda, objectiu que no ha aconseguit.
Tothom té dret a opinar al respecte sense confondre autoritat amb autoritarisme. Les percepcions són subjectives, en algun cas l’entonació, gestualitat i el llenguatge no verbal pot ser interpretat de manera diferent segons la persona o les relacions personals existents entre l’emissor i el receptor.
Algú pot interpretar com a autoritarisme l’exercici de l’autoritat donada per la normativa vigent, emparada en la Llei d’Educació de Catalunya i el seu articulat. Cito alguna que avali les decisions relatives a personal presa per l’equip directiu. Això no implica que comparteixi ideològicament aital articulat, simplement l’exposo.
L’article 117.2.f de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d’educació, estableix que correspon al conseller o a la consellera d’Educació, la definició de les plantilles docents dels centres educatius.
L’article 102.2 de la Llei esmentada estableix que l’Administració educativa fixa la plantilla de personal de cada centre públic a proposta de la direcció del centre.
En l’article 2.2 del Decret 39/2014, de 25 de març, pel qual es regulen els procediments per definir el perfil i la provisió dels llocs de treball docents (DOGC núm. 6591, de 27.3.2014), es preveu que “la direcció intervé en la definició dels requisits específics exigits per ocupar determinats llocs de treball de la plantilla docent del centre, d’acord amb el projecte educatiu i el projecte de direcció, i que n’informa el claustre de professorat i el consell escolar del centre.”
L’article 10 també preveu que les plantilles de professorat dels centres educatius públics s’han d’aprovar d’acord amb la programació de l’oferta educativa, les necessitats d’escolarització, la disponibilitat pressupostària i les propostes de les direccions dels centres.
En l’article 2.2 del Decret esmentat, es preveu que la direcció intervé en la definició dels requisits específics exigits per ocupar determinats llocs de treball de la plantilla docent del centre, d’acord amb el projecte educatiu i el projecte de direcció, i que n’informa el claustre de professorat i el consell escolar del centre.
Per tant, en virtut d’aquesta normativa, en un centre on hi ha un percentatge molt baix de personal funcionari de carrera, i un percentatge relativament elevat de personal docent interí, comparativament, no ens hauria d’estranyar la mobilitat d’aquest professorat, donat que habitualment canvien per diverses raons de centre educatiu (criteris de proximitat al domicili habitual, normalment.) A més a més, no n’hi ha cap plaça en destinació definitiva per a FUNCIONARIS al centre.
Després d’una roda de premsa en la qual dos sindicats acusaren el director de coaccions al professorat del centre, ell va rebre una carta de suport per part del professorat signada per trenta-cinc membres del claustre on afirmen “No ens sentim coaccionats” enviada als mitjans de comunicació de la comarca.
El Departament d’Educació ha respost a les acusacions de coaccions i autoritarisme això: “A hores d’ara, no ens ha arribat cap queixa formal o denúncia que faci referència a que el professorat se senti coaccionat, xantatjat o menyspreat. De fet, només ens consta que els Serveis Territorials al Penedès han rebut algunes e-valises informatives.”
Una dada objectiva de suport per part de les famílies penedesenques és que actualment l’Intermunicipal té per al curs vinent 2024-25 una llista d’espera de 15 persones per a primer de batxillerat (amb quatre grups ja concedits) i cinc persones en llista d’espera per a segon de batxillerat. A l’ESO també hi ha llista d’espera en els cursos, segon, tercer i quart, quadrant en la totalitat de places de primer curs.
La cohabitació és inevitable pel bé del centre, de la comarca i de la vegueria. Convido les parts a evitar enfrontaments i remar pel bé del centre: concòrdia i exemplaritat ha de ser la consigna per al curs 2024-25.
Jesús Martin
Secretari d'Organització de Serveis Públics a l'Anoia, Alt Penedès i Garraf d'UGT
Més informació
- Més de 200 persones es concentren a Sant Sadurní per denunciar les males pràctiques del director de l'Intermunicipal
- No ens sentim coaccionats
- Demanen la dimissió del director d’un institut de Sant Sadurní d’Anoia per coaccions a la meitat del professorat
- Institut Intermunicipal: el problema no és la direcció. Rèplica a l'article publicat el dia 30
- Resposta a la carta escrita pel senyor Jesús Martín el 24 de juny
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!