Territori

Carta oberta al Cercle d'Economia (de Barcelona)

El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, en roda de premsa aquest passat dijous. ACN/ Maria Pratdesaba

El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, en roda de premsa aquest passat dijous. ACN/ Maria Pratdesaba

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa uns dies el Cercle d’Economia de Barcelona va fer públic un document sobre com veu el futur de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el seu president l’anunciava a La Vanguardia com si haguessin trobat el remei a tots els problemes que té l’Àrea i el territori que l’envolta. La seva recepta és simple: convertim tota l’actual província de Barcelona en un territori administrat per l’Àrea Metropolitana i els problemes quasi desapareixeran. Amb un document volen desfer l’intent més seriós que s’ha fet a Catalunya per que tot el país pugui desenvolupar totes les seves capacitats sense estar supeditat a uns interessos centrals. La Catalunya de les 8 Vegueries la va tirar endavant el Parlament en diverses fases, justament per trencar els 4 centres de poder absolut amb que es van configurar les províncies i estructurar el país en 8 Regions, que tenen unes característiques pròpies per que es poguessin governar de la millor manera possible.

No es pot gestionar des de Barcelona el dia a dia de l’actual “província”, ja ho hem patit prou. Només cal fixar-nos, per exemple, en la mobilitat. Algú s’ha posat a pensar per que els pobles de menys de 5.000 habitants del Penedès, per exemple, tenen autobusos per anar a les viles més grans o a buscar el tren, que tenen unes 50 places, van mig buits i passen un parell de cops al dia? No hi hauria sistemes millors amb vehicles més petits i més freqüents? Doncs això està ara gestionat des de Barcelona, llençant els diners. No fora millor que hi haguessin col·legis professionals d’àmbit de les Vegueries que representessin els interessos del territori a les Comissions d’Urbanisme i altres ens, en comptes d’estar tutelats per Barcelona i haver de lluitar per cada parcel·la que algú vol requalificar? Els centres de poder i d’influència de Barcelona han fet alguna cosa per evitar el caos ferroviari en que ens trobem si s’hi ha d’anar a treballar o a estudiar i alhora atendre la demanda de passar bona part del transport de camions als trens?

No és mirant enrere que avançarem, sinó fent un país on tothom s’hi pugui sentir còmode. Si és així, poden comptar amb la nostra entitat, Pro Vegueria Penedès, per fer-lo.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local