- 28-05-2008 21:33
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La CUP s’ha trobat amb no pocs problemes per accedir a determinada informació a l’Ajuntament de Vilanova. Creiem que la tasca de l’oposició en qualsevol institució democràtica no ha de ser en cap cas la d’esdevenir un mer espectador que observi les polítiques, normatives i lleis que van desenvolupant les persones que ostenten el poder. Una de les feines bàsiques de qualsevol persona o grup a l’oposició ha de ser la de fiscalitzar i controlar que les tasques i polítiques que estan duent a terme els partits al govern s’ajustin a la llei i a polítiques coherents. És en aquest sentit que en moltes ocasions es pot determinar la maduresa d’una democràcia observant la facilitat que té l’oposició per aconseguir qualsevol informació de l’acció de govern o, en el cas contrari, es pot avaluar la precarietat de certes democràcies veient-ne amb quins problemes es troben les persones que exerceixen la tasca d’oposició per accedir ja no només a la informació bàsica referent a l’acció de govern. I fins i tot per a poder desenvolupar certes tasques, activitats i/o propostes fora de l’àmbit institucional.
Des de la CUP creiem que l’oposició en aquest Ajuntament hauria de tenir tot el dret a accedir a tota la informació referent al consistori, a l’acció de govern i a tot allò que afecti el municipi, tenint com a única limitació les informacions afectades per la llei de protecció de dades. A més, creiem que aquest accés a la informació s’hauria de tenir d’una manera que faciliti el tractament posterior de tot el volum d’informació que es genera en un Ajuntament com el nostre.
Un dels temes més sensibles quan es parla de transparència és en l’àmbit de la despesa pública de les diferents administracions. En aquest sentit, creiem que s’hauria de ser totalment transparents amb l’oposició i, en la mesura del possible, també amb els ciutadans.
Franki: llibertat!
Seguint la lògica de la CUP segons la qual els municipis han d’esdevenir un referent per la construcció nacional dels Països Catalans, aquesta moció té com a objectiu posicionar als diferents grups sobre el cas del jove egarenc Francesc Argemí i Anglada, que fou detingut el dilluns 28 d’abril de 2008 i actualment es troba empresonat al centre penitenciari de Can Brians.
Aquest jove, conegut com Franki, està condemnat a 2 anys i 7 mesos de presó per uns fets produïts en el marc d’una cercavila popular que reclamava la retirada de les banderes espanyola i europea de l’ajuntament de Terrassa en el marc de la Festa Major de l’any 2002, i que la sentència el condemna pel delicte d’”ultratge a la bandera espanyola”. Des de la CUP creiem que el fet que sigui delicte amb penes de presó la manipulació d’una bandera és de baixa qualitat democràtica, i ens preocupa pertànyer a un estat on existeix una legislació que afavoreix actuacions desproporcionades com aquesta. A banda de la lliçó de democràcia i de llibertat d’expressió que es desprèn de la legislació, el procediment que ha dut al Francesc Argemí a la presó està ple d’incongruències i irregularitats: l’ajuntament de Terrassa va denunciar el jove i després en demanà l’indult, la sentència reconeix que no es pot acreditar la seva participació en els fets però el declara culpable, els Mossos d’Esquadra detenen el jove sense notificar les seves advocades, etc.
Així doncs, seguint l’estela de les moltes mostres de suport rebudes durant les darreres setmanes arreu dels Països Catalans i la indignació que ha generat aquest cas reclamem de l’ajuntament de la nostra vila un posicionament clar i ferm per la llibertat d’expressió i d’opinió i en contra de qualsevol disposició legal que consideri penal un acte de desobediència civil pacífica.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!