VNG

Valoració del ple municipal del maig

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de la promesa del càrrec de regidor, la primera intervenció del regidor de la CUP va tenir com a rerefons l’aprovació del Pla de Joventut 2009-2011 elaborat a partir d’un estudi on les opinions dels i les joves vilanovines ressaltaven evidències que han estat subratllades per la nostra candidatura des dels seus inicis: promocionar les borses de treball i habitatge que funcionin i siguin realment efectives, crear un espai polivalent fins ara inexistent, promoure més activitats culturals i pensar en descomptes o en la gratuïtat d’alguna d’aquestes propostes, o crear un Consell de Joves autogestionat que sigui quelcom més que una figura decorativa.

Quant a l’apartat de mocions, cal esmentar que la CUP va presentar novament la moció per a la constitució d’una Taula de Ciutat, que vam deixar sobre la taula a l’anterior ple, i la moció per declarar el dia 23 d’abril Dia de la Llengua Catalana a través del procediment d’urgència al mateix ple ordinari, atès que el fet de no disposar oficialment de regidor entre els plens d’abril i maig no ens va permetre presentar la moció a través dels procediments habituals. En relació a la primera moció, a propòsit de la conjuntura actual de crisi econòmica mundial, la CUP apostava per la constitució d’una taula de ciutat a nivell local que tingués dues funcions bàsiques: fer d’observatori periòdic de la crisi a través de la recollida d‘informació i diagnòstics dels diferents agents implicats a la ciutat, i establir propostes de proximitat per a fer front a la crisi i tractar-la en tota la seva dimensió per poder fer un seguiment a temps real. La taula havia de comptar amb la presència de representats dels empresaris, dels comitès de fàbrica, dels sindicats i partits polítics, i d’altres agents que, per la seva especificat, podessin tenir una aportació d’interès. El regidor Juan Luís Ruiz defensà amb insistència una moció conjunta o, com a alternativa, que deixéssim la moció sobre la taula: com si en les darreres setmanes no n’haguessin existit els moments per a poder-ne parlar! Val a dir, però, que la nostra proposta no restava en contradicció amb la taula d’abast comarcal defensada per l’equip de govern. Joan Ignasi Elena un cop més jugà a fer malabarismes amb les paraules, donant-nos la raó quan recolzà la idoneïtat d’establir reunions episòdiques amb alguns dels agents socials de la nostra ciutat alhora que negava el vot de l’equip de govern als continguts de la nostra moció amb l’abstenció del Partit Popular.


Pel que fa a la moció per declarar el 23 d’abril Dia de la Llengua Catalana, la nostra proposta cerca commemorar la vinculació de la celebració del llibre, de la literatura i de la llengua amb la celebració de la diada del patró de Catalunya i amb la commemoració, el 25 d’abril, de la caiguda d’Almansa i la ocupació borbònica dels Països Catalans, l’any 1707. Des de la CUP creiem que el 23 d’abril s’ha convertit en una jornada reivindicativa en favor de la llengua catalana, de la seva oficialitat arreu del país, del seu ús social i de la seva unitat al territori dels Països Catalans, i per aquest motiu hem demanat al ple de la nostra ciutat que declari el dia 23 d’abril Dia de la Llengua Catalana, que es commemori aquesta diada a través d’actes i accions socials i culturals, fent esment de la dimensió nacional de la llengua que les vertebra, i que s’organitzi la convocatòria i lliurament d’uns Premis Sant Jordi de la Llengua Catalana, en què es reconegui anualment la tasca de persones físiques i jurídiques en defensa del català i en favor del seu reconeixement com a llengua nacional a la nostra ciutat i a la resta dels Països Catalans, tenint especial cura en els territoris de parla catalana on la situació de la llengua és jurídicament o social més precària. La moció va ser aprovada per l’equip de govern, Convergència i Unió, amb l’abstenció del Partit Popular, si bé es va deixar sobre la taula la proposta convocatòria dels premis, per madurar-la (esperem!) més a fons.

Pel que fa a la resta de mocions presentades pels altres grups de l’oposició, la CUP recolzà la moció del Partit Popular per elaborar un cens d’habitatges, finques i instal·lacions municipals que poguessin restar afectades per plagues de tèrmits i preveure mesures tècniques de suport per abordar-les, i també recolzà la moció de Convergència i Unió sobre el compliment dels acords del ple, que instava l’equip de govern a donar compliment als acords adoptats al Ple el febrer de 2007 en relació a la Vegueria del Penedès. La moció sobre la gossera municipal presentada per Convergència i Unió mereix un darrer comentari: des de la CUP ens hem posicionat en repetides ocasions a favor de que Vilanova i la Geltrú, com a capital de comarca, tingui un centre d’aquestes característiques, i de cercar la manera de multiplicar els esforços i la tasca del voluntariat, i entenem que l’equip de govern ha perdut una bona ocasió d’oferir a la ciutadania una possibilitat d’intervenir en un exercici de democràcia participativa en el futur de la gossera. La moció serví, en definitiva, per evidenciar el menyspreu de l’equip de govern cap a les conclusions de la Comissió d’Investigació sobre aquest tema, que han quedat finalment en paper mullat, i per certificar també una decisió que ja havia estat adoptada on la gran majoria dels regidors s’han enredat en les seves pròpies paraules i s’han enrocat en les seves pròpies posicions, aigualint el debat i traient quan va ser necessari i oportú els draps bruts al sol en un exercici d’oportunisme indiscutible.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local