-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Vilanova i la Geltrú
- 08-07-2009 22:38
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Durant l’últim ple de juliol, alguns regidors i regidores del nostre consistori ens van oferir prou raons per creure que la política vilanovina és de ben poca volada: com es pot explicar que la idea d’un Consell Municipal de Cultura fos enllestida en un parell de minuts, i un tema menor com el canvi de zones de càrrega i descàrrega ocupés bona part del desenvolupament del ple?
Abans de referir-nos a l’apartat de mocions, considerem del tot necessari referir-nos a un dels punts dels dia, vinculat a l’aprovació dels convenis amb les entitats Parròquia de Sant Joan Baptista, Església Evangèlica Filadèlfia, Associació Cultural Islàmica i Església Evangèlica Pentecostal Emmanuel. En aquest sentit, la CUP s’abstingué responsablement en el moment d’aprovar la cessió durant 50 anys de terrenys de titularitat pública a les entitats religioses i culturals esmentades: d’entrada, pensem que aquestes actuacions públiques no són justificables, ni igualitàries, atès que la ciutat no va sobrada de terrenys de titularitat pública, i aquestes cessions creen tot un precedent. De tota manera, també entenem que la religió agrupa una bona part de la nostra població i que votar negativament hauria creat un greuge comparatiu amb d’altres actuacions passades de la mateixa tipologia. A més, som conscients que actualment algunes d’aquestes agrupacions acullen comunitats d’immigrants que, habitualment, no acostumen a demanar grans coses i necessiten un espai cultural que hem d’entendre com un actiu i un repte per a la convivència entre els ciutadans de Vilanova i la Geltrú.
Quant al capítol de mocions, la Candidatura d’Unitat Popular en va presentar tres, relacionades amb la zona d’aparcament de l’hospital comarcal de Sant Camil, un Consell Municipal de la Cultura a la nostra ciutat i el rebuig a la construcció d’una incineradora a Vallcarca. La primera de les mocions és una conseqüència directa de la situació deficitària de la sanitat a la nostra comarca, atès que trobàvem del tot injust que els ciutadans i ciutadanes de Vilanova i la Geltrú, a més de patir les conseqüències d’aquestes mancances sanitàries, haguessin de patir-ne també alguns greuges. Amb el suport unànime de tots els grups municipals, la moció insta al Consorci Sanitari del Garraf a definir les tarifes de l’aparcament, garantint-ne la gratuïtat en determinats casos (servei d’urgències o treballadors del centre hospitalari).
La segona de les mocions, que defensava la creació d’un Consell Municipal de Cultura a la nostra ciutat, és una de les mocions més ambicioses presentades fins ara per la CUP. Preteníem obrir la cultura vilanovina a la reflexió estratègica sobre una política de la cultura que ha dut Vilanova i la Geltrú en l’actualitat a esdevenir una ciutat culturalment deficitària, però l’equip de govern es va tancar en banda, la qual cosa lamentem perquè la nostra cultura no és mereixedora d’aquestes demostracions d’indiferència. Malgrat que la regidora de Cultura enaltís les excel·lències acontentant-nos amb el desglossament de totes les institucions gestores de la cultura vilanovina, i no gastés un sol segon de la seva exposició per argumentar-nos críticament la seva oposició a la moció presentada per la CUP, continuem creient que cal reflexionar sobre l’estat de la cultura, i que tots els agents implicats en la seva producció (entitats, grups municipals, gent de la cultura) han de marcar certes línies, en forma de recomanacions, que serveixin de base i d’orientació per a la concreció de polítiques públiques en matèria de cultura.
Val a dir que la moció de la CUP per rebutjar la construcció d’una planta incineradora a Vallcarca és una iniciativa que vam catalogar com a preventiva, amb vista a la previsible intenció de l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient de construir una incineradora de residus al cor del massís del Garraf, una àrea protegida que, històricament, ha patit les conseqüències en el seu entorn natural d’una fàbrica de ciment, diverses pedreres, l’autopista i el pas del ferrocarril. Des de la CUP ens neguem a tenir ben a prop la planta incineradora més gran del Principat, perquè entenem que el massís del Garraf està prou malmès per a rebre nous residus de l’àrea metropolitana i perquè creiem que la combustió residual continua generant i concentrant tòxics que podrien contaminar, de passada, les reserves d’aigua subterrània del subsòl del massís. En aquest cas, la moció va ser aprovada per tots els grups municipals.
Quant a les mocions presentades per la resta de partits, la CUP va donar el seu suport a una moció presentada pel Partit Popular que instava l’equip de govern a crear una comissió en què participessin tant els representats dels grups municipals com representants de les associacions de voluntaris, per tal que es fes un seguiment de les circumstàncies en què es duu a terme el tancament del CAAD a Vilanova i la Geltrú, i tornem a reivindicar la transparència i la presència de canals estables de comunicació entre els representants tècnics i les agrupacions de voluntaris. La CUP s’abstingué a la moció presentada per ERC i aprovada per la resta de grups per la gratuïtat dels peatges de l’autopista C-32 als residents a la comarca del Garraf, i preguntà públicament sobre l’abolició de la campanya “Catalunya Lliure de Peatges”, que havia portat a terme ERC i que, en un moment donat, va ser aturada de cop sense donar cap explicació. En definitiva, més enllà dels “peatges a l’ombra”, que ens semblen poc dignes, reclamem la titularitat pública de les autopistes a Catalunya i la reducció ocasional del preu d’alguns peatges, però no la seva desaparició.
La CUP també votà a favor la moció de CIU sobre la gestió del Consell Esportiu del Garraf. Arribats a aquest últim punt, hem de manifestar la nostra perplexitat per les explicacions, ben poc lluïdes, del regidor Salvador Becerra, que a més de no saber explicar-se, fins al punt de ser “rescatat” amb la intervenció de l’alcalde, Joan Ignasi Elena, no va donar explicacions prou clarificadores –ni transparents– sobre la seva tasca com a membre del Consell Esportiu del Garraf.
Per últim, la CUP va donar el seu suport a la candidatura de la Fundació Vicente Ferrer per al Premi Nobel de la Pau, com a mostra de reconeixement a la tasca en vida d’aquest cooperant català recentment traspassat. El regidor de la CUP va voler manifestar que persones com aquestes son necessàries perquè hi ha governs que no fan bé la seva feina. Quant a la moció de rebuig contra l’atemptat d’ETA a Arrigorriaga, el nostre grup va demanar que es retirés una moció maquinada per fer-nos xantatge i voler situar-nos a l’ull del huracà, amenaçats per una Llei de Partits implacable. Tal com s’havia fet en ocasions passades, la CUP apostava per fer abans del començament una declaració institucional consensuada que el PSC, amb un recolzament d’ERC i IC-EUiA que ens entristeix, va rebutjar. Creiem que la fractura de la societat basca, de la qual tots som molt conscients, no es pot traslladar al ple de Vilanova i la Geltrú. Arribada l’hora de la votació, la CUP recolzà la condemna i s’abstingué en el segon punt, perquè entenem que hi ha d’altres maneres, que passen pel diàleg i la legitimació de l’esquerra abertzale, per fer possible i viable l’acabament del conflicte.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!