VNG

La CUP vota en contra d'un pressupostos immobilistes i de resignació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Això no obstant, la CUP també va assenyalar com a mesures positives enfront de la crisi el lleuger augment de les partides destinades a l'IMET (formació laboral), ajuts de serveis socials (suport a les persones) i activació econòmica (el nou viver d'empreses, que la CUP ja havia assenyalat tres anys enrere com una gran mancança de la ciutat). La CUP també va agrair que no s'optés per prorrogar els presupostos com han fet altres ajuntaments, malgrat que la proposta presentada sigui, a la pràctica, molt similar a una pròrroga.

Cap participació als pressupostos

La CUP va mostrar-se al Ple molt crítica amb la nul·la voluntat que el govern ha mostrat tot aquest mandat per arribar a cap acord o ser receptiu a cap proposta pel que fa a pressupostos. El regidor de la CUP, Quim Arrufat, va lamentar la cultura política instaurada per aquest govern pel que fa a la presentació, discussió i aprovació dels pressupostos on, a banda del pacte el 2009 entre CiU i el govern per no apujar l'IBI a les rendes més altes, en cap altre moment el govern ha mostrat cap voluntat de parlar sobre pressupostos amb l'oposició, si més no amb la CUP. Per a la CUP, "entre els pressupostos amb participació ciutadana que demanem, i el model tancat i de no-diàleg del govern hi ha un abisme", però també espai per a propostes a mig camí. Per això la CUP va fer públic al Ple una proposta formal de cara al nou govern que surti de les municipals del maig vinent per abordar els pressupostos en un marc de diàleg, transparència informativa i presència de tots els regidors a la comissió informativa on es debati, perquè entén que "en temps de crisi, la suma de les millors propostes és més necessària que mai".

Zero maniobra política

La CUP va criticar durament al Ple l'absència de proposta política enfront de la crisi en els pressupostos que s'han aprovat. No es dibuixa cap camí, cap resposta ni cap altra estratègia que la mateixa estratègia d'emergència que fa tres anys que s'aplica: contenció, reforçar formació i no descuidar serveis socials. Proposta estratègica que la CUP no critica en si però on, després de tres anys, hi veu manca de nous objectius.

Despesa enquistada

El govern ha optat per la via més fàcil per fer viable una contenció de la despesa, contenció necessària per encarar l'augment del cost del retorn dels crèdits als bancs. El govern ha ordenat a cada regidoria retallar cada partida un 5 o 10%, ordre que s'ha seguit excepte en alguns casos. Però, fora de les despeses de cada regidoria, hi ha partides de despesa enquistades des del passat, sobretot les vinculades a a externalitzacions i privatitzacions de serveis públics, que òbviament no es poden tocar i suposen hores d'ara un gran problema per a les finances. Encara cap membre del govern ha sabut explicar a la CUP per què es paguen 364.000 euros per al servei privat de grua municipal (només n'hi ha una en funcionament), per posar un exemple. Però la CUP també va tornar a qüestionar la concessió de la recollida de brossa a Sacyr-Vallhermoso, que suposa 6 milions d'euros l'any i ha suposat la completa renovació de tota la flota de camions, màquines, cotxes, contenidors, vestits i eines del servei de recollida, a canvi d'una despesa hores d'ara inassumible per a les finances municipals si es volen fer també polítiques de reactivació econòmica i de justícia social.

Els quasi 300.000 euros que l'Ajuntament es gasta en locals de lloguer per a oficines, mentre té espais buits a disposició; seguir pagant el lloguer de les comissaries de la Policia Nacional espanyola, quan no li pertoca; la perseverància en l'aportació extraordinària a Convergència i Unió de 3.000 euros mensuals més del que li pertoca per representació són algunes altres despeses que la CUP considera que s'havien d'haver abordat per deixar diners lliures per fer política de progrés.

Inversions a l'espera

Finalment, la CUP va assenyalar que els 128.000 euros que s'han rebut per al nou Equipament Juvenil (la sala multiusos que ha de substituir l'actual envelat) expliciten que enguany tampoc es farà l'equipament, i ja van dos anys de retard respecte a la promesa. Així mateix, el segon pagament de l'Auditori no es podrà fer des de l'Ajuntament, sinó que es farà des de l'empresa municipal PIVSAM a través de l'endeutament d'aquesta, que previsiblement veurà afeblida encara més la seva economia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local