-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Vilanova i la Geltrú
- 17-05-2011 23:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La CUP de Vilanova creu que una ciutat que ja ha superat amb escreix els 65.000 habitants, com és Vilanova i la Geltrú, s’ha de començar a plantejar, en certs àmbits, construir i administrar el municipi pensant en una sectorialització en barris o agrupacions de barris. La Candidatura aposta per aproximar al màxim els serveis i equipaments més necessaris a cadascun dels barris, tot aprofitant instal·lacions ja existents i adequant espais ja integrats als diversos nuclis.
En aquest sentit, la CUP proposa descentralitzar l’oficina d’atenció ciutadana. Les noves tecnologies faciliten l’accés a l’administració local des de qualsevol punt amb connexió a Internet, un servei que es complementaria amb l’obertura de nous punts d’atenció directa al ciutadà als centres cívics, sobretot als barris del Molí de Vent i de Baix a Mar.
La ubicació del comerç únicament al centre de la ciutat no afavoreix la reactivació econòmica, ja que és en uns pocs carrers on es concentra l’activitat comercial, la qual cosa incrementa el preu del lloguer dels locals en zones concretes. La CUP creu necessari fomentar la descentralització comercial per donar oportunitats de creixement al comerç de proximitat. En aquest sentit, la formació municipalista proposa, d’una banda, la vianalització de l’avinguda de Francesc Macià fins al carrer de Josep Coroleu, pensant en una futura ampliació fins a Dr. Zamenhoff, i, d’altra banda, fer una altra zona de vianants que uneixi el carrer Llibertat amb el Passeig Marítim passant pel carrer del Gas. La xarxa urbana de transport públic també es pot millorar amb el disseny d’itineraris que escurcin els trajectes entre barris. Actualment, per exemple, la línia d’autobús que va de La Collada-Sis Camins al barri del Tacó passa pel centre de la ciutat, la qual cosa és del tot innecessària.
El procés de descentralització passaria, a més, per la posada en marxa de nous punts de consulta bibliogràfica als centres cívics. Hi ha barris que queden molt lluny de les biblioteques de la ciutat i, connectant el servei de préstec de llibres, s’agilitaria l’accés a aquest recurs. La CUP defensa l’augment d’instal·lacions esportives repartides pels barris que col·labori en el foment de la pràctica esportiva popular, una mesura que cal treballar paral·lelament a l’obertura dels patis dels centres educatius fora d’horari lectiu.
La CUP ressalta, a més, l’enfortiment de les associacions de veïns a travès de la participació. El sentiment de pertinença al barri i la capacitat de decisió de les AAVV es pot fomentar dotant-les de la possibilitat de participar en les decisions que afectin el municipi mitjançant la presentació de mocions al Ple. Aquest projecte passaria, primer de tot, per la modificació del reglament de participació, el qual hauria d’incorporar la possibilitat que les AAVV puguin presentar mocions i defensar-les sense passar pel sedàs de cap partit polític. En aquest propòsit, és bàsica la creació de la figura del regidor de barri, el qual mantindria un diàleg constant entre veïns i Ajuntament per tal de donar-los veu. La participació dels veïns s’ha d’estendre especialment a l’elaboració de part dels pressupostos de forma participada. La CUP aposta perquè sigui des dels mateixos barris on es pugui decidir a què es destina una part del pressupost municipal.
I per últim, cal estendre la figura del policia de barri a tots els sectors, una persona que conegui bé el barri i les seves problemàtiques i que pugui facilitar la convivència i la feina de la policia local.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!