-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Vilanova i la Geltrú
- 05-10-2011 21:43
El Ple aprova rebutjar el retorn de 3,4 milions d'euros que exigeix l'Estat
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
De fet, l'empresa ha presentat declaració d'insolvència davant dels jutjats, a l'espera de poder renegociar els nombrosos deutes pendents que l'Ajuntament no li ha pagat. En particular, el nou Auditori (3,5 milions) i l'IES Baixamar (4 milions). Els diners d'aquest darrer, per exemple, van ser gastats en despeses corrents per l'anterior govern tripartit.
La moció demana també el compromís (totes les forces polítiques l'aproven excepte el PP) de treballar per a la redacció d'un pla de viabilitat financera de l'empresa i la reconducció dels seus objectius socials, de manera que permeti conservar la totalitat dels llocs de treball de l'empresa pública. La culpa del deute de PIVSAM, en qualsevol cas, no es troba en la feina realitzada per l'empresa, sinó en el mal ús que n'ha fet el govern anterior i en l'esgotament de la que ha estat la seva principal funció els darrers anys: la planificació urbanística. És per això que la moció insta a reconduir els objectius socials de l'empresa cap a la promoció econòmica, turística i industrial de la ciutat i recorda que enviar l'empresa a un possible concurs de creditors (suspensió de pagaments) no beneficia en res la ciutadania ni l'Ajuntament, ja que suposaria la venda a preus irrisoris del patrimoni públic i l'endeutament igualment a llarg termini.
El Ple aprova rebutjar el retorn de 3,4 milions d'euros que exigeix l'Estat
El Ple va aprovar, també, la moció presentada per la Candidatura que insta l'administració a negar-se al retorn dels diners avançats per l'Estat els exercicis 2008 i 2009. Aquesta quantitat, que l'Estat va calcular erròniament per l'obsessió del govern central de considerar que la crisi no era tal, ascendeix en el cas de Vilanova i la Geltrú a 3,4 milions que l'Estat vol recuperar, però que les arques municipals no es poden permetre el luxe de retornar a risc de col·lapsar encara més els sevreis que presta el municipi. D'aquesta forma, la CUP vol que des de l'Ajuntament de Vilanova es faci pressió, com s'està fent des de diversos municipis, per evidenciar "l'injust i pervers" sistema de finançament municipal, però també la situació d'espoli fiscal que viuen els Països Catalans i que agreugen la deficitària situació dels drets socials al nostre país.
La CUP de Vilanova ja va presentar l'any passat una moció similar, que feia referència a l'exercici de 2008 únicament, però que va rebre els vots en contra del tripartit i l’única votació favorable de CiU. En l'actual ocasió, però, hi han votat a favor tots els grups municipals, a excepció del PP, que només ho ha fet parcialment. Per a la CUP, la crisi està evidenciant els enormes forats i trampes que amaga el sistema autonòmic i també el precari sistema municipal, que juga fortament en detriment dels serveis a la ciutadania i només afavoreix la recentralització financera de l'Estat, agreujant la desigualtat i la situació d'espoli fiscal nacional.
Preguntes al Govern
Després de ser tema central de campanya dels dos grans partits, PSC i CiU, el nou Hospital comarcal promès per a Vilanova i la Geltrú ha deixat de ser prioritari. Per això mateix, la CUP de Vilanova va formular dilluns una pregunta en el torn corresponent per demanar "quin és l'estat de les negociacions". El govern de CiU va reconèixer que les retallades han obligat a centrar l'atenció en altres assumptes i que a hores d'ara no existeixen negociacions en marxa i es va comprometre a reprendre-les.
La CUP va denunciar nombroses vegades en campanya que el nou Hospital, el 2011 igual que el 2007, corria el risc de ser tema de propaganda electoral per després caure en l'oblit, com sembla ser el cas. D'altra banda, la CUP ha insistit sempre que la comarca necessita una inversió sanitària urgent per a assolir, com a mínim, les ràtios que per població li pertoquen i que ara per ara són inferiors a les de la resta del país. Per a la CUP, el més urgent no era el nou hospital sinó assegurar el correcte funcionament dels centres existents, condició aquesta darrera que aquest mes de setembre acaba de veure com tampoc és respectada, amb l'aplicació de les severes retallades a l'Hospital de Sant Camil, que encara prestarà menys serveis que abans.
En el mateix torn de preguntes, la CUP va voler denunciar dos casos de vulneració de drets de persones immigrades a les quals se'ls ha exigit darrerament condicions per empadronar-se que mai abans no s'havien exigit, com ara que el propietari de l’habitatge llogat acompanyés la persona en qüestió en el procés d'empadronament. Per això mateix, la CUP va preguntar de forma oral al Ple de dilluns si és que s'havien canviat les ordres de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà pel que fa a l'empadronament d'immigrants. El govern va deixar clar que no hi ha cap nova ordre ni s'havien alterat els criteris i que probablement es devia a una interpretació lliure del funcionari en qüestió, fet reprovable que va animar a denunciar si es repetia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!