SITGES

El Govern rebutja crear una comissió per treballar uns pressupostos participatius

CUP- Sitges. Ple de Sitges

CUP- Sitges. Ple de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Llars d’Infants. Mitja hora abans del Ple les treballadores, pares i mares es van concentrar a l’Ajuntament per exigir solucions al conflicte i per denunciar que a més de la rebaixa salarial, en els últims dies l’empresa concesionaria ha acomiadat una treballadora.

ROM i Pla de Mandat. Justament en el Pla de Mandat que va presentar el Govern es destaca la participació ciutadana com un dels punts importants de l’acció de govern, que inclou fins a 8 mesures. Una vegada més, però, veiem com de les paraules als fets hi ha tot un món. La modificació del ROM com el nou Pla de Mandat són dos aspectes prou importants per merèixer més atenció; són dos punts davant dels quals l’Ajuntament deixa perdre l’oportunitat d’obrir un procés de consulta ciutadana. El govern quatripartit, en comptes d’obrir un procés de debat obert a la ciutadania amb temps, va presentar la reforma del ROM en un dels Plens més densos de l’any i tant sols va donar inicialment 30 dies per a la presentació d’al•legacions.

El regidor de la CUP, Òscar Ortiz, va declarar en el torn de paraula que tant la voluntat de reformar el ROM com els punts que es modificaven per part del Govern eren propostes interessants, però que la manera de dur a terme la reforma era inacceptable. Per altra banda, va criticar la poca concreció del Pla, i que aquest s’hagués fet sense cap consulta al poble, ni a entitats ni a agents socials. Per això va fer valer el seu vot contrari davant l’exposició d’ambdós punts i va anunciar que la CUP obriria un debat al poble sobre la reforma del ROM, amb l'objectiu de discutir-lo i posteriorment presentar-ne les al•legacions, feina que es podria haver engegat el des de l’alcaldia. La resposta del Govern va ser ampliar el període d’al•legacions pel ROM fins els 60 dies.

Oficina Local d’Habitatge. Des de la CUP es veu amb bons ulls aquesta iniciativa proposada pel Govern, ja que és una de les proposta del programa electoral de la candidatura. Òscar Ortiz, però, no va poder votar a favor d’aquesta mesura perquè ara per ara és un projecte buit de contingut. En el torn de paraula, el portaveu de la CUP va declarar: “Des de la CUP apostem per crear una Oficina multifuncional que tingui com a principals objectius garantir l’accés a un habitatge digne i que sigui la mediadora en conflictes com possibles desnonaments. En definitiva, que esdevingui una eina per tal d’humanitzar i socialitzar el mercat urbanístic" .

Ordenances Fiscals. El regidor de la CUP es va queixar en aquest punt del retard amb què van arribar els documents a tractar als grups de l’oposició. Els dossiers, de més de 300 pàgines, van arribar a menys d’una setmana pel Ple. També va anunciar que la CUP votava en contra de la seva aprovació inicial degut que es pretenia guanyar temps per fer-ne un estudi a fons.

Moció rebutjada. El govern quatripartit va rebutjat la moció presentada per la CUP que proposava la creació d’una comissió de redacció dels pressupostos municipals per al 2013. L’objectiu de la moció era començar a bastir els engranatges d’una verdadera democràcia participativa, en la qual els ciutadans siguin coresponsables de les grans decisions al municipi. La moció proposava que la comissió de redacció treballés a partir de Taules de trobades amb ciutadans, entitats i partits per tal de recollir les diferents sensibilitats i així poder uns pressupostos participatius. La moció va rebre molt bones paraules per part dels altres grups, fins i tot del regidor de Participació; tanmateix només la va votar a favor l’oposició (CUP i PSC); el Govern s’hi va oposar declarant que la participació només podia ser de caràcter consultiu.

En els torns de paraula, l’Alcalde va proposar a la CUP a entrar al govern per a poder decidir. D’aquesta manera el Govern tanca les portes a la participació i a les altres sensibilitats fora del mateix en quant a l’elaboració dels pressupostos, ja que dóna a entendre que per poder influir en aquests s’ha d’estar a l’equip de govern. Ortiz va rebutjar la proposta ja que la finalitat de la CUP no és entrar a governar amb CiU i PP per a prendre decisions. El que es busca és anar més enllà de la democràcia purament representativa i proposar i oferir les eines per a aconseguir començar a implicar entitats i població en la vida política del municipi i que siguin aquests els que puguin prendre les decisions importants tot aconseguint un ampli concens.

Precs i preguntes. En el darrer punt Òscar Ortiz va realitzar algunes preguntes formulades per l'APMA (Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient) que giraven en torn de l’actual situació de la cimentera de Vallcarca: la Generalitat porta mesos utilitzant-la com a incineradora de CDR (Combustible Derivat de Residus) que és tota aquella matèria que surt del contenidor gris, és a dir tot allò no-reciclat. A més, també s’hi realitza la crema de residus industrials. El regidor de la CUP ha denunciat que la ciutadanaia no n’estigués informada i ha demanat a la Regidora Elena Redondo quina va ser la resposta de l’Ajuntament de Sitges a la Generalitat quan van ser coneixedors de la crema d’aquests residus a tan sols 3 kilòmetres de nuclis urbans, i tenint en compte que les incineracions es duen a terme en cimenteres i no en incineradores, que serien els espais adequats i on hi ha un major control.

En el torn de preguntes també s’ha insistit en el cas de les Llars d’Infants, tot demanant a l’Ajuntament la possibilitat d’una relicitació per no deixar el problema apartat. Davant la posició d’enrocament del Govern en aquest tema, des de la CUP s’ha insistit en treballar els pressupostos municipals de 2012 perquè es trobi una solució a un conflicte que ha reduït el sou un 25% a les educadores.

Finalment s’ha demanat al Govern que comencés a posar fil a l’agulla amb tots els aspectes relacionats amb la moció aprovada d’adhesió del municipi a la Vegueria Penedès, com és la col•locació de les plaques a l’entrada del municipi.


CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR DE SITGES 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local