-
Ateneu Vilanoví
-
Ateneu Vilanoví
- Vilanova i la Geltrú
- 03-12-2012 14:05
'Quan parlem de cultura, ho fem d’una manera àmplia: des de la llengua i la literatura fins a la música, les festes populars o la gastronomia'
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Conversem amb el Josep Maria Domènech i la Marta Pujol, membres de l’entitat, perquè ens expliquin en què consisteix Desperta! i com s’organitzen.
JMD.- Desperta! neix ara fa uns 6 anys, com una associació cultural de l’Esquerra Independentista. A diferència d’altres col•lectius de l’EI que centralitzen la seva activitat en la política, nosaltres ho fem des del vessant cultural. I, quan parlem de cultura, ho fem d’una manera àmplia: des de la llengua i la literatura fins a la música, les festes populars o la gastronomia.
MP.- Treballem amb pocs recursos humans. De fet, no som més de 10 o 12 persones actives, que no socis, ja que no fem associats ni paguem quotes. El handicap és que la majoria d’aquestes persones ja estem implicades en altres associacions o col•lectius, i a Desperta! acostumem a destinar-hi la resta del poc temps lliure que ens queda, que normalment no és gaire. Quan arriben actes que necessitem més volum de gent, mirem de buscar-ne que col•laborin puntualment amb nosaltres.
Doncs amb pocs recursos, genereu força activitat. A què us dediqueu i com ho feu?
JMD.- És complicat poder mantenir una activitat regular, a causa del que explicàvem, ja que tot depèn de la disponibilitat que tinguem les persones que conformem Desperta! Ens reunim amb la freqüència que podem, fem propostes i fixem objectius. Per tant, podem dir que treballem més en activitats concretes que no pas en una programació regular. Quan algú té alguna proposta, la treballem i, si la considerem interessant, la tirem endavant.
No obstant, des de fa 6 anys organitzem puntualment el primer cap de setmana de setembre l’Ateveu, una mostra de cançó d’autor en català. Entre les moltes i variades ofertes musicals que existeixen a Vilanova trobàvem a faltar aquest format. L’Ateveu s’emporta bona part dels nostres recursos però n’estem molt orgullosos dels resultats.
MP.- Durant aquest temps hem treballat en un bon nombre d’actes dels quals estem molt contents: hem organitzat cicles d’activitats en commemoració d’efemèrides com els 10 anys de la mort d’en Tísner (amb exposicions, lectures teatralitzades...) o el centenari del naixement de Mercè Rodoreda; hem presentat llibres, hem fet tasts de vins, hem organitzat revetlles, mantenim durant l’any un lliga regular de Scrabble en català, que ja fa 2 anys que organitzem... Vam fer un acte per donar a conèixer La Bressola, i no hem d’oblidar que va ser Desperta! qui va impulsar la mobilització per a la celebració de la consulta popular sobre la independència a Vilanova i la Geltrú.
I què teniu pensat de cara al futur?
JMD.- Es fa difícil de plantejar pel tema de sempre: depenem de la disponibilitat de la gent. Això sí, tenim clar que volem continuar organitzant l’Ateveu ja que, amb els anys, ha esdevingut tradicional i el muntem sempre amb molta il•lusió. També volen donar continuïtat al campionat local de Scrabble en català, i qui sap si potser podem muntar un club que pugui competir amb altres equips de fora. I, com a activitats addicionals, tenim la vista posada en un parell d’efemèrides: els 50 anys de la publicació de “Nosaltres els Valencians” de Joan Fuster i “La plaça del diamant” de Mercé Rodoreda, i també els 100 anys del naixement de Pere Calders i d’en Tísner. Són temes que encara estan per treballar, i voldríem plantejar-nos mes coses, però preferim ser prudents i no posar-nos en temes fins a saber si els podem tirar endavant.
I com ho feu per difondre totes aquestes activitats?
MP.- Intentem aprofitar al màxim les xarxes socials, que són la forma més senzilla i alhora potent d’arribar a la gent, també mirem de fer cartells dels nostres actes tot i que cada cop en fem menys, per la despesa i l’esforç que representa haver de fer i penjar cartells, amb resultats discutibles. I normalment fem rodes de premsa per a presentar els actes, tot i que els mitjans acostumen a donar força ressò a l’Ateveu però en canvi no fan gaire cas de la resta d’activitats. Tot plegat ha fet que anéssim documentant els temes culturals a què ens hem dedicat i podem dir que disposem d’un bon recull de premsa i documentació propis, que potser un dia estaria bé exposar.
Us agafem la paraula i us proposem fer una exposició de tot plegat a l’Ateneu. Parleu-nos de quines són les dificultats que trobeu per a portar endavant el vostre projecte?
JMD.- Doncs a banda dels aspectes organitzatius ja exposats, la principal dificultat és l’econòmica. El 99% dels actes que organitzem són gratuïts. Concretament, a l’Ateveu hem de treballar amb pressupostos cada cop més reduïts, la subvenció que rebem serveix íntegrament per pagar els grups que actuen, i sempre hem de mirar de portar algun artista que actuï com a reclam, per poder recaptar alguns diners a les barres, que és l’única forma de fer uns pocs ingressos i poder seguir fent activitats la resta de l’any. Però és el que hi ha quan treballes amb cultura: la cultura no ven. De tota manera, pensem que val la pena treballar per poder oferir a la gent activitats prou atractives, amb la voluntat d’aprendre i d’anar més enllà de la cultura “oficial”.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!