-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Vilanova
- Vilanova i la Geltrú
- 07-03-2013 21:27
Marc Font i Marta Rius, regidors de la CUP, al ple de dilluns
Dilluns passat tots els grups municipals excepte el PP -que es va abstenir-, van donar suport a la moció de la CUP sobre l’estudi de la municipalització dels serveis públics municipals externalitzats
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El ple municipal de dilluns 4 de març va aprovar la moció de la CUP que demanava a l’Ajuntament elaborar estudis rigorosos i objectius que valorin la possibilitat de municipalitzar tots i cadascun dels serveis públics que estan en mans d’empreses concessionàries (els principals són gestionats per grans constructores espanyoles), des de la neteja viària a la recollida de residus, a les llars d’infants, passant pel servei de consergeria de l’Ajuntament, la neteja dels edificis i dependències municipals, etc.
Dilluns passat tots els grups municipals excepte el PP -que es va abstenir-, van donar suport a la moció de la CUP sobre l’estudi de la municipalització dels serveis públics municipals externalitzats. La CUP considera la moció com “una de les més rellevants durant els sis anys de presència de la candidatura a l’Ajuntament, ja que per primer cop es qüestiona l’hegemonia i pràctica neoliberal d’aquesta vessant de les polítiques públiques i es valoraran totes les opcions”.
La moció implica la no execució automàtica de les pròrrogues dels contractes de serveis externalitzats sense abans prendre en consideració l’informe que mesos abans l’Ajuntament elaborarà contemplant la possibilitat de prestar el servei públicament, ja sigui des del mateix Ajuntament o des d’una empresa pública municipal. En aquesta mateixa línia, la moció demana un calendari amb tots els terminis dels contractes existents i la planificació dels estudis a realitzar abans de procedir a la discussió i la corresponent concessió o municipalització. En el cas de les ludoteques i les llars d’infants, que acaben contracte a finals de juny, s’hauran d’accelerar els passos.
La intenció de la CUP és que es valorin els pros i contres de totes les opcions polítiques davant la concessió d’aquests serveis públics essencials i “després, amb tots els arguments que tenim, tractarem de convèncer que la municipalització és la millor de les opcions: per qualitat del servei, per control democràtic, per condicions laborals dels treballadors i per l’estalvi que pot suposar per la hisenda municipal”.
Estalvi municipal
Per a la CUP “és clau tenir present l’estalvi que pot suposar a les arques municipals, ja que cal tenir en compte que si l’Ajuntament presta directament aquests serveis s’estalvia un 26% del cost que tenen, corresponent al 21% d’IVA i al 5% mínim de benefici empresarial, al capdavall un 26% que no repercuteix en la qualitat del servei com si que hi podria repercutir en el cas de que el gestionés directament”.
Tot just aquest gener esclatava una crisi entorn la concessió del servei de neteja dels edificis i dependències municipals que presta l’empresa SELSA, filial de la constructora Fomento de Construcciones y Contratas. En aquell moment la CUP va posar sobre la taula un estudi que, mantenint les condicions laborals i tots els llocs de treball de les treballadores, l’Ajuntament s’estalviaria gairebé 200.000€ si gestionés directament el servei.
Qualitat del servei i control democràtic
La gestió directa del servei, segons la CUP, “assegura una millor qualitat, ja que les decisions es prenen sense intermediaris, facilitant la coordinació amb la regidoria i els serveis tècnics municipals; els treballadors no han de complir altres tasques que els requereix l’empresa a d’altres municipis o serveis no relacionats; augmenta el pressupost destinat a la millora del servei, etc.”. “I tot això partint del guany estratègic de gestionar aquests serveis públics amb una òptica d’interessos col·lectius i democràtics i no pas de benefici empresarial”.
Condicions laborals dels treballadors i treballadores
Segons la CUP és fonamental que “la prestació de serveis públics no sigui un negoci lucratiu” i una via que utilitza l’Ajuntament per “en teoria” reduir costos en detriment principalment de les condicions laborals dels treballadors. Des de la candidatura “considerem que tots els treballadors dels serveis públics són també treballadors de l’Ajuntament, ja que treballen en els serveis públics municipals”.
En aquest sentit asseguren que la municipalització “suposaria el manteniment de llocs de treball i condicions laborals, inclús millorar-les progressivament”. També afirmen ser conscients que un procés d’aquestes característiques suposarà una negociació amb els sindicats municipals “que haurà de basar-se en la generositat i visió estratègica de la mesura”, de manera que en la seva fase inicial pot suposar acordar noves escales salarials.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!