Necessitats alimentàries famílies desafavorides

'Les ajudes municipals no són suficients per cobrir les necessitats alimentàries bàsiques de moltes famílies vilanovines'

La foto recull un exemple d’aquest lot, a partir del testimoni de diverses famílies usuàries del servei

La foto recull un exemple d’aquest lot, a partir del testimoni de diverses famílies usuàries del servei

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En primer terme, això suposa un problema del conjunt de vilanovins i vilanovines, a qui ha fet una crida a empènyer per canviar l’actual situació econòmica i política, cap a un sistema que avantposi les necessitats de la població a l’afany de guany econòmic.

En segon terme, hem volgut destacar la gestió que fa d’aquesta problemàtica l’Ajuntament és insuficient i cal que la prioritzi per davant de qualsevol altra.

L’actual distribució d’aliments organitzada entre Serveis Socials i Càritas i la Creu Roja, consisteix en un lot* de productes de rebost, cada quinze dies. A part que és insuficient en quantitat, ho és sobretot perquè hi manquen aliments frescos (fruita, verdura, carn, etc.). Més enllà de la bona tasca que puguin fer des de serveis socials o Càritas i Creu Roja, pensem que l’instrument per abordar-ho com a Ajuntament ha de ser un servei de gestió pública, amb més recursos, i superant el model caritatiu. Concretament, reivindiquem l’adequació d’un espai municipal capaç d’abastir tothom qui ho necessiti, i per encabir-hi tota mena de productes. A més, per superar un model caritatiu i acrític, aquest servei ha de comptar amb la participació de la mateixa gent que el necessiti, que hi ha de trobar una manera de contribuir a solucionar el seu propi problema, i palesar quines són les seves necessitats i les causes que hi ha a l’origen d’aquesta situació.

Mentrestant, entenem que ha de donar el màxim de facilitats a aquella gent que decideix autogestionar-se per a recollir aliments, donar-li eines, mediació, en comptes de tractar-ho des del punt de vista de la gestió viària o l’ordre públic, a través de la Policia com fins ara.

Des de la CUP, també, hem volgut destacar que els infants són un dels grups de la societat que es troba més amenaçat pel problema alimentari. La situació d’aquests nens i nenes es pot anar mantenint durant el curs escolar, ja que a les escoles es garanteix un àpat calent i complet, com a mínim, una vegada al dia. Ara a l’estiu el problema s’agreuja, ja que no es té assegurat aquest àpat calent diari.

Volem denunciar aquesta situació i donar suport a la instància que va presentar l’Assemblea pels Drets Socials a l’Ajuntament, ara fa un mes. Ara hem sabut que, com a resposta, l’Ajuntament i el Consell Comarcal donaran uns xecs per valor de 80 euros, destinats a 571 nens i nenes fins als 16 anys, per acabar de complementar la dieta amb aliments frescos que no reben les famílies a través de Càritas o la Creu Roja. Ho celebrem, tot i que vetllarem perquè es compleixi i per veure si resulta una mesura efectiva. El que critiquem és la manca de voluntat política de prioritzar aquesta necessitat, i més en el cas de l’infància perquè pot tenir efectes irreversibles per al seu desenvolupament, atès que aquesta situació d’emergència era previsible.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local