Literatura

La templanza

Coberta de 'La templanza'. Eix

Coberta de 'La templanza'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Templanza, nom d’una vinya de Jerez és la tercera novel·la de Maria Dueñas, la seva primera obra El Tiempo entre costuras, una història ambientada al Marroc espanyol amb derivacions en la guerra civil espanyola i el món de l’espionatge internacional; es va publicar a l’any 2009 va esdevenir un èxit clamorós i amb unes vendes excepcionals El Tiempo entre Costuras va guanyar el premi Ciudad de Cartagena de “novela histórica”, i després del seu èxit es va convertir en una sèrie televisiva que va tenir així mateix una gran acceptació. Tres anys més tard va tornar amb Misión Olvido que es va situar ràpidament en els primer llocs de vendes, la narració vol endinsar-se un cop més en la història de la presència espanyola al món, ara és a l’estat americà de Califòrnia resseguint la petjada de les velles missions franciscanes. Canvia doncs el Tànger en plena efervescència de la guerra civil per endinsar-se en un episodi de principis del segle XIX a Califòrnia, una època i un fets poc coneguts i estudiats. La presència d’espanyols en els canvis que es van produir en aquest estat americà, des del seu pas per ser mexicà fins a un breu episodi d‘independència. Ara amb La Templanza torna de nou a presentar un protagonista espanyol que ha fet fortuna a Mèxic però a partir d’aquí hi ha recorregut entre l’Havana i la ciutat de Jerez a mitjans del segle XIX. Una nova epopeia història que segur que es convertirà també un èxit des vendes.

María Dueñas és nascuda a Puertollano, Ciudad Real, 1964, professionalment és professora d’anglès, doctora en Filologia Anglesa, titular en la Universitat de Murcia, ara en excedència. Ha treballat en diverses universitats nord-americanes. La seva trajectòria literària és relativament breu però carregada d’èxit. Ha participat en múltiples projectes educatius, culturals y editorials.

L’acció comença presentant al protagonista Mauro Larrea, una persona que ha aixecat una fortuna a base de treball i esforç en el camp de la mineria, la constància l‘ha portat a acumular una certa fortuna. Viu a Mèxic però és provinent d’Espanya. Vidu amb una filla ja casada i a punt de ser mare i un fill que està a França aprenent tècniques per posar-se al capdavant de les empreses familiars, però el noi no sembla estar per aquesta feina. De cop i volta però Larrea cau en la més completa ruïna, la guerra de secessió als EEUU ha impedit que li arribés una maquinària en la que havia invertit els seu capitals i que eren fonamentals per poder seguir explotant algunes mines. De cop i volta es troba sense diners i amb deutes.

Després de poder reunir una suma de diners avalada per un prestamista sense escrúpols que li permet pagar els deutes més importants, deixa Mèxic i marxa a L’Havana on creu que podrà refer alguns negocis que li permetin recuperar les mines que ara té empenyorades. A l’Havana se li presenten diverses oportunitats de negocis però no els veu clars. O embolicar-se en negocis de tràfec d’esclaus o altres que no li produeixen rendibilitat a curt termini que és el que ell necessita. Coneix a la família dels qui seran els seus consogres quan es casi el seu fill i hi manté una relació interessada que acaba amb un episodi singular que li permet disposar d’unes propietats a Espanya, concretament a Jérez. Cap allà s’encaminarà Mauro Larrea i entrarà en el món dels vins i de la importància que van tenir al segle XIX amb un tràfic comercial amb la resta del món. Tràfic que donava la centralitat a la ciutat en el mercat vinater arreu del món.

A la ciutat e Jerez i arrel de prendre possessió de les noves propietats coneix a Soledad  Montoya, que era descendent directa dels antics propietaris de les seves noves hisendes palaus i bodegues, entre ell dos s’establiran unes relacions, primer de negocis i interessos comuns que els porten a situacions enterbolides i perilloses per poder mantenir les propietats i els negocis de vins a l’exterior però també neix una atracció, matisada perquè la Soledad està casada amb un anglès que pateix una malaltia insalvable. Els entrellats de negocis i de famílies entren en joc, els secrets familiars del passat van descobrint-se i són factors determinats per la història. Mauro Larrea arribava amb la intenció de vendre les propietats espanyoles que ha obtingut a l’Havana i poder salvar el seu patrimoni mexicà, però no tot el que hom desitja es compleix i Mauro Larrea, després de superar les situacions més complexes acaba esdevenint un vinater recuperant el seu ànim emprenedor.

La novel·la esta molt ben ambientada en els diversos indrets a on la trama es desenvolupa, el Mèxic insurgent, la Cuba a punt ja d’independitzar-se i el Jerez dels grans vinaters que coneix un moment de bonança econòmica amb el port de Cádiz un dels ports més importants en les rutes del comerç de vins.

La novel·la està ben documentada però possiblement la història i alguns dels seus episodis es veuen una mica forçades per donar una major projecció a la història entre els dos protagonistes. Sens dubte serà un èxit de vendes però potser no arriba a despertar excessiu interès literari com havia passat en Tiempo  entre costuras.

Esta certament ben escrita, amb l’ús de modismes del llenguatge mexicà, en alguns moments hi ha excessiva descripció que distreu dels fets narratius.    

Relativament interessant és una bona, sens dubte, lectura lleugera. Per passar l’estona sense masses complicacions.

La templanza
Maria Dueñas
Col. Autores Españoles e Iberoamericanos.
Editorial Planeta.
Barcelona, març 2015

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local