Literatura

La niña alemana

Coberta de 'La niña alemana'. Eix

Coberta de 'La niña alemana'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El MS Saint Louis va ser un transatlàntic alemany, propietat de la companyia naviliera Hamburg American Line (HAPAG). A l’any 1939 i capitanejat per Gustav Schroeder va sortir del port alemany amb un passatge en que la majoria eren jueus que fugien de la situació que s’havia generat al país. La voluntat del viatge era tractar de trobar un país que volgués els prop de 900 refugiats jueus alemanys. La destinació era Cuba, però en el darrer moment quan el vaixell ja era al port de l’Havana se li va negar l'entrada a Cuba, però també a Canadà i al EEUU. El vaixell va retornar cap Alemanya però va anar deixant part del passatge a Bèlgica, França i Anglaterra, només els que van baixar a ports britànics va tenir la seguretat de no ser perseguits. L’odissea del Saint Louis va ser motiu de la novel·la, Viatge dels maleïts, de Gordon Thomas i Max Morgan-Witts. També se’n va fer una pel·lícula amb el mateix títol. A La niña alemana, es recrea de nou aquella història però vist des dels ulls d’una nena i amb una correlació històrica fins el nostres dies.

Armando Lucas Correa, és nascut a Cuba i és escriptor i periodista Amb més de vint anys d'experiència en els mitjans hispans, és l'editor de People en español, la revista hispana de major circulació a EUA amb més de 6 milions de lectors al mes. Correa supervisa tot el contingut editorial de la revista, Peopleenespanol.com i les edicions digitals per tauletes i telèfons intel·ligents, a més de l'estratègia de marca en xarxes socials.

La seva carrera professional va començar com a crític de teatre i dansa a Cuba, on en 1988 va ser nomenat editor de Taules, una revista d'arts escèniques amb seu a l'Havana. Correa ha guanyat diversos premis de l'Associació Nacional de Publicacions Hispanes (NAHP, per les seves sigles en anglès) i la Societat de Periodistes Professionals (SPJ). 

El seu llibre 'A la recerca d'Emma: Dos pares, una filla i el somni d'una família' va ser publicat en 2007 per Raig, Harper Collins i l'editorial mexicana Aguilar, Santillana en 2009. La seva primera novel·la és La nena alemanya. Va sortir de Cuba al 1991 i actualment viu a Manhattan, Nova York.

La novel·la està inspirada en un fet que com ja hem assenyalat ja ha estat narrat novel·lísticamnet, la fugida d’un seguit d’alemanys jueus de la situació del seu país amb el vaixell Saint Louis amb destinació a l’Havana on semblava que els acollirien amb uns salconduits que havia signat un diplomàtic cubà. Els fets van demostrar tràgicament que no va ser així i pocs, molts pocs, van poder baixar a terra i quedar-se a Cuba, entre ells la Hanna una nena que protagonitza bona part de la narració. Molts altres van acabar havent de retornar a Europa i van acabar en camps de concentració i morint en ells.

La narració ens situa inicialment en l’alemanya quan comença a palesar-se la persecució contra els jueus. Els seus comerços són atacats, se’ls nega la presència en alguns càrrecs públics i van creixent les mostres d’antisemitisme. En aquest panorama la Hannah Rosenthal, que havia tingut fins aquells moments una vida plàcida, ben cuidada per la seva família, que es respectada, amb el treball del pare a la Universitat. Tot això desapareix quan a l’any 1939 la presència del nazisme comença a ocupar-ho i envair-ho tot. Ella i el seu amic Leo van passejant per la ciutat i veient la situació. Ambdós comencen a ser conscients del perill de ser jueus i van veient com les seves respectives famílies van preparant la fugida cap a mons imaginats pels dos nens que ens concreta en l’illa de Cuba. Hannah va fent fotografies dels carrers i dels indrets de la seva ciutat, sembla que en vulgui tenir un record de com va deixar Alemanya.

Quan tot sembla que acabarà malament i la pressió sobre la família Rosenthal per part del nazis és més forta es concreta el viatge cap a Cuba amb el vaixell Saint Louis, la família es obligada a deixar tots el seus bens i passar-los als nazis tot i així poden viatjar sense  masses estretors fins arribar a l’Havana on es produiran els fets ja coneguts per la història. Les autoritats cubanes no permetran que baixin la major part dels passatgers, però la Hannah i la seva mare sí que ho poden fer amb el dolor però que significarà el trencament de la família.

La narració ens situa també setanta anys després a Nova York amb la figura de l’Anna Rosen que és una nena que just comença a entendre les coses, viu una situació familiar també tràgica el seu pare ha desaparegut en els atemptats de l’11-S i la seva mare sembla no superar la situació. En aquest context rep des de Cuba un paquet amb unes fotografies i amb una documentació que els envia la Hannah que és la tieta del seu pare.

Anna i la seva mare es traslladen a Cuba per retrobar-se, l‘encontre entre l’Anna i la Hannah és realment molt emotiu i juntes poden refer tota al història que fins ara els era desconeguda. La Hanna reviu el seu viatge a bord del Saint Louis i com va segellar amb el seu amic Leo un sòlid pacte que traslladarà a l’Anna perquè el compleixi.

Llibre molt interessant, per la història, pels personatges i perquè posa de manifest la situació coneguda ja, però que val la pena recordar, de la insolidaritat que es va viure en moments difícils amb la comunitat jueva que fugien d’una Alemanya enfollida d’odi i persecució.

El valor de l’amistat, del compromís entre les persones en aquest cas entre la Hanna i el Leo com a representació de la fidelitat als compromisos i a les idees.

Molt interessant i emotiva.

La niña alemana
Armando Lucas Correa
Ediciones B
Barcelona, novembre 2017

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local