-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 12-04-2018 07:26
Coberta de 'Partes de guerra' Edición de Ignacio Martínez de Pisón. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Interessant volum que esdevé una antologia de contes o narracions breus dels més importants escriptors espanyols del segle XX i tenen com a denominador comú la guerra civil. Curiosament la majoria dels texts aquí ubicats no són en la seva majoria narracions sobre l’acció bèl·lica sinó que intenten reflectir alguns dels aspectes ètics i morals i una recerca de la rectitud en el comportament, la cohesió moral i personal. Aquest recorregut narratius agafa també escriptors d’ambdós bàndols enfrontats perquè malgrat l’enfrontament tots els escriptors eren espanyols, o almenys pertanyents a algun indret d’ Espanya.
No és la primera aproximació de Martínez de Pisón, que aquí actua d’antòleg, en el tema de la guerra civil i les seves conseqüències així obres com “Dientes de Leche” en que s’explica les aventures d’un net al que el seu avui disfressa de legionari italià en la data commemorativa de la presència italiana a la guerra d’Espanya, “Enterrar a los muertos” és una investigació sobre la mort, sembla que a mans d’agents soviètics, del historiador José Robles que fa l’escriptor americà John Dos Passos comenci la recerca i investigació de els circumstàncies que von portar a la mort de Robles.
Ha publicat altres novel·les com són “Carreteres secundàries” que va ser portada al cinema pel director Manuel Poirier amb el títol de “Caminos cruzados” y també ha publicat “El tiempo de las mujeres” que analitza el període de la transició democràtica tot resseguint la vida de tres dones.
Martínez de Pisón va estudiar filologia i història a Saragossa i a Barcelona i es dedica fonamental a la literatura i també ha conreat el periodisme en diversos diaris de l’estat. Ha obtingut nombrosos premis per la seves novel·les i obres narratives.
Ha publicat “Aeropuerto de Funchal” qué és un recull de contes escrits en diversos moments i com a novel·la La buena reputación.
Ha obtingut diversos premis literaris entre els més destacats el Nacional de Literatura.
“Partes de guerra” per la seva procedència és en principi una antologia de narracions sobre la Guerra Civil. Difícilment hi haurà mai una novel·la definitiva sobre la guerra civil i aquest conjunt de narracions tenen , més enllà, del seu propi valor el valor de la globalitat, de la visió col·lectiva en un mateix espai i per tant interactuen entre ells i constitueixen una guia del conflicte i vist des de posicions diferents, des de postures confrontades i des de la perspectiva d’ubicació geogràfica també diversa.
De la trentena de narracions seleccionades destacaríem per la seva trajectòria i significació les de Chaves Nogales, Manuel Rivas, Delibes , Matute, Ramiro Pinilla i d’autors catalans, Calders, Jordana i Rodoreda. No és una combinació fàcil però si hi ha una voluntat que les principals plomes de la literatura analitzin uns fets que van canviar la història d’Espanya i ho van fer des de la força de els armes i que van portar amb posterioritat a una situació de repressió i anorreament de qualsevol dissidència o qualsevol opinió contrària a les del vencedors.
Es doncs “Partes de guerra” una novel·la que parteix d’un realitat històrica per esdevenir una realitat literària , que travessa trinxeres i distàncies i en ambdós bàndols es produeixen situacions d’horror però també situacions en la condició humana queda reflectida amb tota la grandesa. Alguns crítics literaris han considerat que entre els autors la seva aportació no té la mateixa qualitat, es considera que hi ha autors de renom com Sender o Maria Teresa Leon que fruit de la temàtica prefixada el text que es recull no és de la seva millor producció. Però segurament en aquest tipus de novel·la no es pretén tant la qualitat demostrada en altres obres dels autors sinó el seu testimoni dels fets que van trencar al convivència dels espanyols i va destruir les esperances que la República havia suscitat.
Tota obra coral cerca un bon acoblament més enllà de les individualitats sobresortints “Partes de guerra” aconsegueix aquesta visió global, aquesta suma que fan el tot . I aquí és a on hi ha el talent de l’antòleg cercar els textos, dóna’ls-hi aquesta unitat de lectura i de situar-los en el temps necessari perquè junts donin testimoni d’uns fets i d’una història que amb una distància ja prou àmplia encara tenen aspectes per descobrir i temes per analitzar.
La procedència ideològica i territorial també dona interès ala llibre. Perquè en definitiva la guerra no es vista per tothom igual i més enllà de l’enfrontament ideològic també hi ha una voluntat uniformitzadora que va tenir un paper primordial en la construcció de l’ Espanya que va sortir de la guerra civil i amb la victòria dels franquistes.
Des del principi de la guerra fins la derrota de la república i l’exili la narració nom perd ni interès ni ritme. “Partes de guerra” , constitueix doncs una més notable aportació a la narrativa que té com a rerefons, com a pretext la guerra civil espanyola, pou, per descomptat, d’una extensa bibliografia que ben segur donarà encara títols importants.
Partes de guerra
Edición de Ignacio Martínez de Pisón
RBA Libros
Barcelona, 2009
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!