-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 17-09-2018 11:33
Coberta de 'Los usurpadores'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Interessant novel·la que combina el gènere negre amb la intriga política al voltant de la successió del President de Mèxic quan acaba el seu mandat i cal trobar un successor.
Al llarg de la novel·la es desvetllen els misteris, les actuacions públiques i privades i també les aspiracions i els casos de presumpta corrupció que hi ha al voltant de la successió d’aquest President. És evident que els nivells de corrupció que hi ha en alguns països és força elevada i queda recollida en la novel·la i com aquesta corrupció queda plasmada en fets diferents de cadascun dels candidats que opten a succeir al President sortint.
Jorge Zepeda Patterson, economista i sociòleg, va estudiar a la Flacso (Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials) i va fer els estudis de Doctorat en Ciència Política a la Sorbona de París. Fundà i va dirigir la revista Dia Set i és analista a la ràdio, la televisió i Premsa Escrita.
Tots els dijous El País publica en l'edició per a Amèrica la seva columna "Pensant-ho bé". Va ser director fundador dels Diaris Segle 21 i Públic i el director de l'Universal. En 1999 va tenir el Premi Maria Moors Cabot, de la Universitat de Columbia. Dirigeix El Diari Sinembargo.mx.
Autor i coautor en els mitjans de comunicació ha publicat també una dotzena de llibres d'Anàlisi, Entre Altres: Els amos de Mèxic (Planeta, 2007) i Els suspirantes (Planeta, 2012).
Els corruptors (Destino, 2013), va ser el primer volum de la sèrie Coneguda Com Los azules, va amb aquesta novel·la amb la que va aconseguir l'èxit en el nostre país i va resultar finalista del Premi Dashiell Hammett. Amb El segon volum d’aquesta sèrie, Milena o el fémur más bello del mundo, va guanyar el Premi Planeta el 2014. Los usurpadores és el tercer volum.
L’autor, Zepeda Patterson utilitza com instrument per desenvolupar la narració a un grup de quatre amics coneguts com Los Azules (Amelia, Tomás, Mario i Jaime) Mario, un professor universitari, és l'únic que no ocupa una posició rellevant en el camp de la política i per tant és un bon contrapunt als altres. Jaime és ex agent dels serveis secrets i dirigeix la principal empresa de seguretat i intel·ligència d'Amèrica Llatina. Una força de seguretat paral·lela als estats. És fill de Carlos Lemus, un hàbil advocat que jugarà un paper determinat en el final de la història que ens explica la novel·la. Amelia és periodista, va tenir un paper rellevant del partit l'esquerrà PRD i fundadora de Lapizarra, mitjà digital capdavanter. Tomás també és periodista i dirigeix el diari El Mundo, confrontat amb el poder i sempre insubornable. Tots ells doncs tenen nivells d’influència política i social gran, alguns tenen interessos en el camp de la premsa i dirigeixen diaris molts importants i influents, allunyats del poder polític i la seva influència és prou important. El grup fa anys que es coneix i que es troben ocasionalment per debatre sobre temes concrets del país. Intenten fer prevaldre la justícia per damunt de la corrupció imperant davant la successió del President Prida.
És conegut que la política mexicana ha girat a l’entorn de PRI (Partit Revolucionari Institucional) que ha detectat el poder durant molts anys i convertint aquest poder en gairebé una dinàmica personal dels seus dirigents. La novel·la en situa en les batalles internes per la successió del President Prida. Tres candidat hi opten, dos d’ells som membres del propi govern i el tercer és un militar i governador de Chiapas. Entre els tres es desencadena una cursa sense treva per aconseguir la successió. El President sembla decantat per un dels candidats i els altres dos maniobren per aconseguir estar ben situat al capdavant de la cursa successòria. L’un tria la via de la influència del l’entorn del President dels EEUU i l’altre opta per la via de la violència indiscriminada del terrorisme d’estat i organitzar una mortaldat a la Fira del Llibre Guadalajara on moren dirigents de Mèxic però també d’altres països, la voluntat és anar a la màxima política de “com pitjor, millor”. Traspassar aquesta línia comporta que el país eventualment es sumeixi en el caos i es vulgui una ma forta i decidida per treure el país de la crisi.
A partir d’aquí s’inicia una narració en que l’acció es situa mesos abans del fets de Guadalajara i es descriu com van actuant els candidats i maniobrant per aconseguir avantatge sobre els altres. Interseccions entre els serveis secrets, els serveis paral·lels, la diplomàcia i l’acció directa es van succeint fins arribar a la nominació presidencial i la resolució de la trama que acaba amb una certa sorpresa que fa el final prou interessant.
El grup de “Los azules” tenen un paper rellevant en el desenvolupament de la trama ja que paral·lelament a la situació del país també es va entrant en la situació personal de cada un d’ells i les relacions que han bastit i teixit al llarg del temps. Aconseguiran esbrinar les fets, i qui els ha dirigit.
A partir d’aquí esbossen unes estratègies per evitar un final dramàtic pel País. Però també el grup ha d’assumir algunes decisions greus que marcarà les seves vides. Hauran d‘assumir responsabilitats que aniran més enllà del que podien pensar. La trama està molt ben bastida i estructurada, es combinen la narració i també amb uns diàlegs àgils que donen ritme a la narració.
També hi ha un seguit de personatges secundaris que donen molta més versemblança a la narració. Secundaris importants per lligar la trama i de fer de frontissa entre els protagonistes Los azules i les branques del poder.
Interessant, ben escrita amb un final potser massa ràpid per com s’ha anat ordint la trama però en algunes situacions es fa difícil controlar el temps i l‘acció.
Difícil deixar de llegir-la un cop s’ha començat.
Los Usurpadores
Jorge Zepeda Patterson
Col·lecció Áncora y Delfín nº1383
Edicions Destino
Barcelona 2016
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!