-
Tribuna
-
AFA Sant Jordi/ La Frontissa / Creación Positiva
- Vilanova i la Geltrú
- 16-11-2020 12:17
Novembre feminista. Eix
Us convidem a viure aquest 25N des de la valentia de voler fer canvis, per tal de respectar els drets de nenes i dones a ser educades i viure en plena igualtat d'oportunitats, i no ser discriminades per raó de sexe o gènere
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A causa de la situació creada per la pandèmia de la COVID-19, moltes de les accions de la societat civil programades han hagut de ser anul·lades, posposades a un altre moment en el que la situació sigui més favorable o, si més no, realitzades de manera virtual.
Malgrat aquest escenari, hi ha algunes dates assenyalades que les feministes no hem volgut perdre i per les quals volem actuar plegades; no solament des de l'àmbit de la incidència política i la sensibilització, que recau usualment i només en les administracions i en els col·lectius feministes d'arreu, sinó també des d’altres espais on el feminisme és una eina indispensable per fer un canvi real, radical i necessari a la nostra societat. Perquè totes les persones, especialment les dones i les nenes, puguem viure les nostres vides en pau, sense cap tipus de violències.
En aquest cas, la primera data assenyalada és el 25 de novembre, Dia Internacional per a l'erradicació de la Violència contra les Dones.
D'on ve el 25N?
El Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones (o DIEVCM), aprovat per l'Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 54/134 el 17 de desembre de 1999, se celebra anualment en memòria de les germanes Mirabal, tres opositores al règim del dictador dominicà Trujillo, que el 25 de novembre de 1960, quan anaven a veure els seus marits a la presó, on els tenien reclosos pel seu activisme polític, van ser assassinades per agents de Trujillo.
Es deien Patria, Minerva i María Teresa i havien nascut a la regió de Cibas, a la República Dominicana. Tenien 36, 33 i 25 anys , respectivament.
La proposta per a que se celebrés en aquesta data la va realitzar la República Dominicana, amb el suport de 80 països.
Per a la reivindicació d’aquest dia, la Comissió de Gènere i Educació Feminista, de l’AFA Escola Sant Jordi, acompanyades de La Frontissa i l'Associació Creación Positiva, hem programat un contingut especial amb una sèrie de microentrevistes i altres continguts dedicats a descobrir plegades les eines que tenim com a societat per eliminar la violència vers les dones i nenes en els espais públics i privats. En aquest cas i, especialment, aprofundirem en la infància i la joventut –sobretot en l’àmbit escolar-, però també farem incidència en com des de l'administració local són indispensables, i baules molt importants i adients, en aquesta llarga cadena on cada peça és necessària per eradicar les violències del sistema patriarcal que no només patim, sinó que també normalitzem des de ben petites.
Aquestes microentrevistes sortiran publicades des del dilluns 16 de novembre (aquesta és la primera entrega a mode de presentació) fins al 26 de novembre a l’Eix Diari. S'hi presentarà un monogràfic que integra també tota l’agenda del Casal de Dones Ca La Tomasa de Vilanova i la Geltrú, i que conclourà el mateix 26 amb una entrevista feta per streaming amb l’activista feminista Montserrat Pineda, vicepresidenta segona del Consell Nacional de Dones de Catalunya i coordinadora d'incidència política de l’entitat feminista Creación Positiva, entitat amb la que estem treballant els continguts.
Us convidem a viure aquest 25N des de la valentia de voler fer canvis, per tal de respectar els drets de nenes i dones a ser educades i viure en plena igualtat d'oportunitats, i no ser discriminades per raó de sexe o gènere. És a dir, donant valor a l’experiència i l'aportació de les dones a la societat; per a que es reconeguin i respectin les diferències –sense silenciar-les ni jerarquitzar-les-, i eliminant el sexisme i l'androcentrisme de totes les relacions i pràctiques que tenen lloc en tots els àmbits de les nostres vides: a casa, l'escola, el carrer, el transport públic…
Perquè ens volem felices, plenes i vives, aquest 25N al carrer, a les xarxes i aquí mateix, totes juntes per a l’erradicació de les violències contra les dones i les nenes!
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!