Lectura i confinament

Alguna bona notícia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dies estem complint l’aniversari dels primers casos de la Covid-19. Queden encara uns dies per recordar aquell 13 de març, en que després de dir pel dret i per inrevés que tot plegat era una grip una mica més forta potser, en que de cop i volta ens tancaven i ens tancàvem de valent. Començà un travessia pel desert global i especialment per l’economia, tancaven els comerços. Tancava la cultura i l’oci i encara està per remuntar i segons els experts trigarem....

Tot va canviar d’un dia a un altre. Van canviar els nostres hàbits, els nostres usos i costums i entravem en una zona desconeguda de la nostra existència  com humanitat. Ens hi vam acostumar. Quin remei!. Vam escoltar que es vivien als hospitals escenes dramàtiques i a les residències per la gent gran esdevenien un marc d’una tragèdia mai pensada, ni imaginada ni prevista. Mai no havíem viscut situació semblant.

Però les persones ens adaptem amb una certa facilitat a les noves maneres, a les condicions que la mateixa vida imposa. I així el tancament que vam patir ens va servir per agafar nous hàbits i ritmes. Descobrir petits plaers, viscuts potser amb més intensitat davant la magnitud del desastre que s’intuïa. Vam canviar els horaris, les relacions, la freqüència de moltes coses, la manera de treballar, la de relacionar-nos... i ara hem sabut que també en mig de tota la situació que vivíem ens ha portat un augment de la lectura.   

El president de la Federació del Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE), Patrici Tixis ha manifestat que “El llibre ha estat en el 2020 un company de viatge extraordinari per a molts ciutadans, que els ha aportat serenitat, entreteniment i tranquil·litat enmig de l'angoixa i el desconcert en el període de confinament”. Això es desprèn del treball organitzat pel Gremi d’Editors i el Ministeri de Cultura, el Baròmetre d'Hàbits de Lectura i Compra de Llibres del 2020.

És una bona notícia que hagi augmentat el volum de llibres venuts i de l’hàbit de la lectura, no sols els habituals lectors s’han prodigat més sinó que els temps de pandèmia ha portat nous lectors. Possiblement el fet de tenir més temps d’oci forçat hagi fet desenvolupar nous hàbits per poder passar amb una certa salut mental el temps de tancament. I entre aquest hàbits la lectura ha tingut el seu espai al llarg d’aquest any que hem tingut i que ja portem d’una reclusió necessària per millorar les xifres de la pandèmia.

Llegir és un plaer (fumar possiblement també com cantava Sara Montiel, plaer que matà però).

Llegir és la possibilitat de gaudir d’una bellesa en les paraules ben lligades i de trames travades i rodones. Històries diverses, complexes o senzilles però totes interessants.

Llegir et permet viatjar a mons reals i irreals, et permet viatjar a paradisos o a les entranyes del món. La imaginació no té límits i l’estímul de la lectura ens permet no sola posar-nos en el paper dels herois i del malvats sinó  acompanyar-los en els seu periples pel països més exòtic del món real o imaginat.

Llegir ens dóna també la possibilitat de seguir aprenent noves coses, conceptes i reflexionar sobre les idees que ens proposen els autors i autores.

Llegir ens obre espais i ens permet identificar-nos o no amb el protagonista.

Llegir ens porta a poder fer reflexions a l’entorn del que interpretem o ens suggereix el contingut literari i els seus valors.

Llegir és complementar la feina de l’autor o autora.

Llegir et pot donar eines per interpretar el món ja sigui individualment com col·lectiva

Llegir és .....

Cadascú i cadascuna ho pot completar i complementar seguint amb les sensacions que ha viscut i ha percebut amb la lectura d’algun llibre.

I ara hem vist com en època de molta dificultat, de restriccions de moviments i d’una certa angoixa vital la lectura ens ha permès, sinó alliberar-nos, potser sí fer-nos la vida de confinats una mica -una mica petita, certament- més atractiva i segurament també ens ha portat una certa serenitat i tranquil·litat i ha servit de lleure i distracció. I possiblement també la generació d’una certa esperança en temps de tants dubtes i incerteses i de tantes notícies negatives que vam arribar a tenir.

L’augment de la lectura però s’ha mantingut -segons el mateix treball- després de l’estiu quan les mesures ja no eren tant restrictives i gaudíem de més temps per altres activitats.

És una bona notícia, i encara ho és més que finalment s’entengués que les llibreries eren part dels sectors essencials i es permetés la seva obertura en els  caps de setmana. Que la lectura, i per extensió al cultura, és essencial és un concepte que hauríem d’assumir ja plenament. Ho està ja molt però encara potser falta l’empenta final perquè com societat tinguem la cultura com un dels element constituents de la nostra manera de viure.

Que hagi augment el nivell de lectura, de l’augment de lectors, ens acosta -i queda encara molt camí per recórrer- a ser cada cop més cultes.

Però la bona notícia contrasta i topa directament amb altres dades, ja que l’estudi del Gremi i el Ministeri parla de que hi al voltant d’un 35 % de persones que encara no llegeix cap llibre al llarg de l’any, i això contrasta també amb la gran producció editorial de l’estat espanyol i també del nostre país.

En mig del panorama entristit de la pandèmia, en el moment en que es veu (recorrem el tòpic) la llum al final del túnel encara que sigui una llum intermitent i que encara no il·lumina del tot, la bona notícia de l’augment del consum de lectura al país és d’agrair.

També cal però que això repercuteixi en les llibreries de les ciutats, aquelles que són part de la teranyina cultural i de referència de les ciutats.

Tenim a l’horitzó Sant Jordi, veurem que es possible fer, però és el moment també de consolidar les xifres d’augment de lectors. Com més lectors hi hagi més cultura s’expandeix i això ajudarà, ben segur, a millorar la nostra societat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local