Gastronomia

Amanida. Eix
Gastronomia

Amanir i remollir

Arriba el temps de la calor i, amb ell, les amanides i el dilema sobre com hem de preparar-les

  • Francesc Murgadas / AMIC |
  • 19-05-2022
Gastronomia

Cuina de proximitat

Avui, amb la inflació que patim i el poc temps de què disposem, potser es podria fer una nova revolució que evités l'aparentment imparable submissió a les grans cadenes de producció industrial de menús, plats i preparats

  • AMIC / Francesc Murgadas |
  • 27-04-2022
Piscifactoria. Eix
Gastronomia

La mar que ve

Jo, amb tot el dolor del meu cor, ho tinc clar. S'acosta el temps en què la pesca -com ja passa amb la caça- serà una activitat quasi esportiva que practicaran uns quants sobre les espècies que no siguin criades per l'home i, per tant, escapin a la domesticació

  • Francesc Murgadas |
  • 13-04-2022
Surimi. Eix
SI SOU SERVITS

Un camp minat

La indústria alimentària acaba d'anunciar que aquest any posarà al mercat els primers filets de tonyina obtinguts per cultiu cel·lular

  • Francesc Murgadas / AMIC |
  • 06-04-2022
Bull de tonyina. @germina_sanchez
Gastronomia

El darrer fòssil

Si més no, a casa nostra. Perquè com diria un castís, "en todas partes cuecen habas"

  • Francesc Murgadas |
  • 04-03-2022
Codonyat. Eix
Gastronomia

L'hora del Codonyat?

Segons les revistes de cuina dels EUA, l'any 2022 podria ser l'any de les confitures dolces de les quals, a casa nostra, el codonyat és el màxim - i quasi únic - exponent

  • Francesc Murgadas |
  • 17-02-2022
Granja de pollets. ACN / Salvador Miret
Gastronomia

La carn de cada dia

Que llegir no ens faci perdre el fet d'escriure. I la polèmica sobre la carn roja no ens faci perdre perspectiva sobre el que mengem

  • Francesc Murgadas |
  • 19-01-2022
Eix
Gastronomia

Renovar-se o morir

De fet, ja en tenim un exemple històric amb la creació del restaurant a França arran de la revolució que feu fora Lluís XVI

  • Francesc Murgadas |
  • 28-12-2021
Escudella. ACN
Gastronomia

Els àpats de Nadal

Utilitzo el plural intencionadament. Perquè, per poc que reflexioneu, constatareu que els menús de Nadal i Sant Esteve constituïen una unitat que després, cada casa repartia al seu gust

  • Francesc Murgadas |
  • 16-12-2021
Gastronomia

Temps de bolets

Ara, al meu entendre, hi ha tres grups de bolets clarament diferenciats

  • Francesc Murgadas |
  • 01-12-2021
Vi novell. Eix
Vins

El refranyer

Si féssim cas del que recitaven cada any els nostres avis, els porcs serien ja botifarres i les botes de vi estarien plenes i tapades. "Per Sant Martí, mata el porc i tapa el vi"

  • Francesc Murgadas |
  • 16-11-2021
Eix
Gastronomia

Peix senzill

Com ja haureu deduït, el concepte "senzill" anava inicialment i bàsic adreçat al preu del producte genèric. Una galera mai podia -semblava- competir amb una gamba. Encara que, a la cassola, les diferències es reduïssin

  • Francesc Murgadas |
  • 06-11-2021
El fricandó és el plat favorit dels catalans del 2021, segons el concurs de la revista 'Cuina'. PARTEE / COOK-ID
Gastronomia

El plat favorit dels catalans

La selecció de plats presentats a votació és força eclèctica, anant de la sumptuosa sarsuela a la modesta ensalada russa i de les selectives galtes de porc als omnipresents i diversificats canelons

  • Francesc Murgadas |
  • 21-10-2021
Varietats de tomàquets i altres hortalisses exposades a la I Fira de la Tomaca del Priorat a Falset. ACN / Mar Rovira
Gastronomia

El temps del rebost

Tot juga a favor nostre. La fruita de pinyol, el tomàquet, la ceba i moltes altres verdures estan en el seu millor moment de maduració. I fruit de la sobreproducció, a un preu més que raonable

  • Francesc Murgadas |
  • 03-09-2021
Tomàquets. Eix
Gastronomia

L'any del tomàquet

Si encara no heu sucumbit a la telecomanda i al repartidor duent-vos l'encàrrec de fruita i verdura, segur que ho heu notat

  • Francesc Murgadas |
  • 28-07-2021
Eix
Gastronomia

Seguretat alimentària

Llegeixo una notícia que afirma que el 70% d'allò que mengem ens arriba de l'estranger

  • Francesc Murgadas |
  • 14-07-2021

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local