Comunitats Energètiques Locals

La bona energia, que bé!

Francesc Vila i Albet. Eix

Francesc Vila i Albet. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb aquest títol, que expressament juga amb el doble sentit fonètic de “que ve” (que està a punt d’arribar) i “què bé!” (que serà un motiu de millora i d’avenç), encetem un seguit d’articles destinats a aportar informació i debat a l’entorn de la necessitat de crear una Comunitat Energètica Local a Vilanova i la Geltrú.

Ara és el moment, perquè les institucions europees, estatals i autonòmiques estan impulsant i patrocinant estudis i projectes perquè tots els ciutadans puguem gaudir d’una energia més neta, més propera i més econòmica, imprescindible per aturar la crisi climàtica que ja vivim.

Informar-se i implicar-s’hi està ara a l’abast de tota la ciutadania. I aquest espai a la Tribuna de l’EIX DIARI vol contribuir a fer-ho possible.

 

Comunitats Energètiques Locals: Què són i per a què serveixen

Avui, fer pa a casa per al nostre consum és al nostre abast.

Si volem conrear tomaques, maduixes o alguna altra hortalissa o fruita, també. Però no tots els bens o serveis que consumim els podem produir nosaltres, perquè són fruit d’un procés complex o es requereixen unes condicions i uns productes que són de difícil accés.

Si produïm allò que consumim adquirim una responsabilitat diferent sobre el producte consumit, que fa que tinguem més consciència del seu valor. De manera automàtica, aquest producte passarà a ser consumit per nosaltres amb més cura, amb més atenció i en farem allò que anomenem, un consum més responsable que si el comparem amb aquells bens o serveis que adquirim i consumim a canvi d’un preu: en aquest cas, en fem un consum no tan responsable i llavors es pot produir el malbaratament associat al consumisme.

Aquesta lògica de les petites coses i de les coses quotidianes acaba sent una tendència dominant a nivell col·lectiu i s’expandeix a tots els productes, bens o serveis que adquirim i consumim, sense ser-ne massa conscients, fins que de cop, en algun moment, ens observem i ens preguntem: què estem fent? Què ens estem fent a nosaltres mateixos?  I què estem fent al planeta?

Amb l’energia que consumim per a qualsevol cosa de la nostra vida, passa el mateix. Encendre un llum, el funcionament constant de la nevera o el congelador, arrancar i conduir el nostre vehicle, fer el menjar, mantenir l’habitatge a una temperatura de confort, etc. són coses que assumim que són aquí, al nostre abast i que, pel sol fet de  pagar un preu, ja disposem d’aquesta energia que ens facilita la vida.

Ara bé, produir l’ energia que consumim té més costos. A part dels econòmics, en té d’altres que van directament a càrrec de l’empitjorament del clima i que, fins fa molt poc, no han sigut evidents per a nosaltres, gràcies tan al maquillatge del màrqueting com a la tendència general al mínim esforç. El consum que estem fent dels combustibles fòssils per a la generació d’energia, durant les darreres dècades, ha produït un creixement exponencial de CO2 a l'atmosfera, que està accelerant l’escalfament global del planeta. I això se’ns està fent més evident cada dia que passa.

Són moltes les instàncies governamentals, a nivell nacional i internacional, que estan impulsant polítiques per frenar aquest escalfament de la Terra, certament amb retard. Està clar que reduir de manera significativa les emissions de CO2 ja no és suficient per frenar l’escalfament i no és clar que la inèrcia de l’actual model productiu i de consum, ho permetin. Cal avançar cap a un nou model energètic en base a la descentralització de la producció energètica, apropant la generació d’energia als llocs on aquesta es consumeix i cal que l’energia generada sigui renovable. Aquest és un gran repte de la nostra societat, que ens implica a tots i totes, per tal de procurar deixar el planeta una mica millor de com l’hem rebut de les generacions que ens han precedit. Missió que a hores d’ara es veu molt difícil.

Gràcies a la figura de les Comunitats Energètiques Locals, creada pel Parlament i la Comissió Europea el 2019 (després de dos anys de debats i controvèrsies) i les aplicacions que han fet els estats membres de la UE d’aquesta directiva, avui ens podem plantejar produir i distribuir l’energia elèctrica que necessitem i que consumim cada dia, entre les persones (físiques o jurídiques) que formin part d’una Comunitat Energètica Local. Fent-ho, podem reduir de forma significativa el consum d’energia de fonts no renovables i reduir per tant, les emissions de CO2.

Avui moltes famílies ja gaudeixen de l’autoconsum individual (plaques solars): disposen d’una planta de generació d’energia elèctrica renovable, que els cobreix entre un 50% i el 70% de les seves necessitats. La tecnologia i la normativa ja ho faciliten i creix ràpidament el nombre d’instal·lacions d’autoconsum. A més, en aquesta fase inicial, estan rebent ajudes importants per part de les administracions, gràcies als Fons Europeus “Next Generation”. És probable que durant els propers anys, aquestes ajudes es mantinguin per part dels estats o els governs autonòmics i locals, per seguir impulsant la necessària transició energètica.

Les Comunitats Energètiques Locals són una oportunitat per fer aquest canvi de model energètic. Les administracions han definit els criteris i les característiques que han de tenir i ara, nosaltres, la ciutadania, hem de posar el nostre impuls, la nostra motivació, la mútua col·laboració, per concretar projectes concrets a casa nostra.

Fer Comunitats Energètiques Locals que generin i distribueixin l’energia que ens cal per viure, que hem de mirar de reduir i que ha de ser, tant com sigui possible, energia de fonts renovables. És un repte com a ciutadans i ciutadanes que no podem declinar.

 

Francesc Vila i Albet

“impulsant la transició energètica”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local