-
Tribuna
-
Josep Rodríguez
- Vilanova i la Geltrú
- 20-08-2023 | Actualitzat 04-11-2023 11:07
Josep Rodríguez. Eix
El Pacte i la nova Llei del Clima fixen unes fites molt concretes. La més significativa és que Europa es converteixi en un continent neutral per al clima al 2050
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La bona energia, què bé !
Amb aquest títol, que expressament juga amb el doble sentit fonètic de “que ve” (que està a punt d’arribar) i “què bé!” (que serà un motiu de millora i d’avenç), publiquem un seguit d’articles destinats a aportar informació i debat a l’entorn de la necessitat de crear una Comunitat Energètica Local a Vilanova i la Geltrú.
Europa i les comunitats energètiques
L’any 2019 la Unió Europea va adoptar el Pacte Verd Europeu com a full de ruta per esdevenir una economia referent en aspectes ambientals. Després de la pandèmia i davant el repte de l’emergència climàtica, el Pacte va escalar en l’ordre de prioritats en el sentit que la resposta als reptes ambientals havia de prendre major protagonisme a la recuperació econòmica post-Covid.
El Pacte integra iniciatives, polítiques i mobilització de recursos (com els fons Next Generation) amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica i la contaminació zero, i transitar cap a una economia circular. Abasta molts sectors, sent l’energia, el transport i l’agricultura els més afectats.
El Pacte i la nova Llei del Clima fixen, a més a més, unes fites molt concretes. La més significativa és que Europa es converteixi en un continent neutral per al clima al 2050 i, com a fita intermèdia, reduir les emissions en un 55% per al 2030 respecte als nivells de 1990. En aquesta línia, la Comissió Europea va aprovar al 2021 el paquet “Objectiu 55” (conegut també com Fit for 55) que conté tot una sèrie de mesures d’adopció i revisió de lleis relacionades amb el clima i l’energia.
En matèria d’energia, el Pacte Verd Europeu se centra en tres principis clau per a la transició cap a una energia neta: garantir un subministrament energètic segur i assequible per a la UE; desenvolupar un mercat de l'energia de la UE plenament integrat, interconnectat i digitalitzat; i prioritzar l'eficiència energètica, millorar el rendiment energètic dels edificis i desenvolupar un sector energètic basat en gran mesura en fonts renovables. Per fer-ho, entre d’altres objectius, la Comissió proposa capacitar els consumidors i ajudar els països de la UE a combatre la pobresa energètica i aquí és on entren en joc les comunitats energètiques.
Les comunitats energètiques organitzen actuacions col·lectives impulsades de forma activa per la ciutadania que ajuden a aplanar el camí cap a la transició energètica. El seu desenvolupament es basa en el paquet legislatiu europeu “Energia neta per a tots els europeus” que, en línia amb el Pacte Verd Europeu, va promulgar tot una sèrie de lleis (“Directives” segons la nomenclatura europea) i va introduir el concepte de les comunitats energètiques en la seva legislació.
Més concretament, la “Directiva sobre normes comunes per al mercat interior de l'electricitat” de 2019 va incloure noves normes que permeten la participació activa dels consumidors, individualment o a través de comunitats ciutadanes d'energia, a tots els mercats, ja sigui generant, consumint, compartint o venent electricitat, o proporcionant serveis d’emmagatzematge. D’altra banda, la “Directiva sobre energies renovables” de 2018 té com a objectiu reforçar el paper dels auto-consumidors i les comunitats d'energies renovables. Capacitar les comunitats d'energies renovables per produir, consumir, emmagatzemar i vendre energies renovables també hauria d’ajudar a promoure l'eficiència energètica a les llars, donar suport a l'ús d'energia renovable i, alhora, contribuir a combatre la pobresa mitjançant la reducció del consum d’energia i la reducció de les tarifes de subministrament.
Cal recordar que les Directives europees no són d’aplicació directa i són els Estats membres els que l’han de transposar al seu ordenament jurídic. En el cas de les dues Directives esmentades, ja s’ha iniciat el procés d’adopció a l’Estat espanyol per poder aprofitar la figura de les comunitats energètiques amb tot el seu potencial.
A l’Associació VNG Energia impulsem la primera comunitat energètica de Vilanova i la Geltrú com a eina per contribuir a l’empoderament ciutadà al sector energètic i ajudar a fer realitat la democratització i descentralització de l’energia. L’associació està oberta tant a persones físiques com empreses o associacions que siguin consumidors, productors d’energia o consumidors/productors. Si tens interès en conèixer-nos o formar part de l’associació pot posar-te en contacte amb nosaltres a través de www.vngenergia.cat o vngenergia@vngenergia.cat
Josep Rodríguez
VNG Energia
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!