-
Sofregits i picades
-
J.G. Roso
- Vilanova i la Geltrú
- 25-05-2016 17:52
Master Class d’aprendre a fer salsa del xató per a la premsa. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El xató és una de les salses que es fan en un morter, una picada típica del territori del que va ser el país dels cossetans, com ho poden ser el romesco o la salsa per menjar calçots, la salvitxada: són picades fetes matxucant en un morter fruits secs (torrats, fregits o crus), alls (crus, escalivats o fregits també), oli d’oliva i polpa de nyora, o de pebrot de romesco, o pebre vermell. De vegades aquestes salses també poden portar tomàquet (també fregit, escalivat o cru) i pa torrat o fregit, o molla de pa xopada de vi o de vinagre...
Aquest dilluns es va celebrar l’acte de cloenda de la Ruta del xató 2015-2016, amb un acte lúdic consistent en una Master Class d’aprendre a fer salsa del xató per a la premsa. El lloc triat va ser els Jardins de la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.
Prop d’una vintena de professionals de la comunicació, i algun afegit com ara jo, ens vàrem disposar al voltant d’unes taules perquè mestres xatonaires i diferents xefs de les comarques on fem xató en fessin unes classes del diferents tipus d’aquesta salsa que podrem trobar a les poblacions que integren la xarxa xatonaire.
Unes breus explicacions i a fer pràctiques amb el morter: a una altra taula s’havien disposat els ingredients que cada tipus de xató fa servir per fer la picada: alls, polpa de nyora, ametlles i avellanes torrades, pa xopat amb vinagre (blanc, jo l’hagués preferit negre...), que son els que fem servir a Vilanova i a la Geltrú. A més a més, es podien trobar galetes maria, bitxo, pa torrat i pebre vermell per fer el xató a la manera de Vilafranca. També hi havia tomacons i cebes escalivades per preparar-ho a la vendrellenca, o com ho fan a Calafell, amb tomacó però sense ceba. A Sitges posen al morter seitons dessalats, que també hi eren, per fer la salsa.
Un cop vam tenir ben matxucats els diferents ingredients, vam començar a lligar la salsa amb oli d’oliva, que preferentment ha de ser arbequina. Feina de canell i al final el resultat desitjat. Ara tocava muntar el plat.
A la mateixa taula hi havia la resta d’ingredients per a presentar el plat, els seitons dessalats, bacallà i tonyina també dessalats i olives arbequines. I evidentment també l’escarola! Jo vaig trobar a faltar alguns raves i alguna oliva negra, però que hi farem...
I, finalment, la presidenta de la Ruta del Xató, Núria Carbó i Carbó, Raül Balam i Ruscalleda, Ambaixador de la Ruta d’aquesta temporada, i el periodista vilanoví Carles G. Ginda, que va amenitzar la trobada, varen tastar els diferents xatos preparats per la gent de la canallesca, trobant-los tots conformes als canons tradicionals... i així es va lliurar a tots els participants de la Master Class un diploma acreditatiu de la seva condició de Mestre Xatonaire, abans de l’acte institucional de cloenda.
Els parlaments de rigor van ser a càrrec de Jordi Corella, responsable de comunicació de la ruta del xató, que va farcir la seva intervenció amb totes les dades i valoracions dels resultats de la campanya, fent una breu explicació de l’estratègia, basada principalment a vincular al xató l’oferta i atractius del territori: Oci, cultura, natura, platja, enoturisme, espectacles, festes populars, degustacions, concursos, xatonades populars, escapades temàtiques, etc….
Tot seguit la Presidenta de la Ruta va agrair a tothom, participants, institucions i patrocinadors la seva implicació en la promoció d’aquest plat que agermana les comarques del Penedès, i va destacat la feina de Jordi Corella, indicant que la campanya d’enguany ha estat guardonada amb el premi Adeg de comunicació.
En aquest moment Núria Carbó va fer entrega a Raül Balam d’un gran morter de marbre en agraïment a la seva tasca i implicació en la promoció del plat, que va agrair tot explicat que s’ha sentit orgullós de representar la Ruta del Xató i el territori i que ha pogut explicar a tots els seus clients internacionals, japonesos, russos, americans, xinesos,.. al seu Restaurant Moments del passeig de Gràcia, que hi ha un lloc al món on es fa un plat tan extraordinari com el xató.
Finalment Neus Lloveras i Massana, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú va acomiadar l’acte com amfitriona, explicant la importància que té pel territori una promoció conjunta com la Ruta del Xató alhora de crear inèrcies.
Fent especial esmena a la difusió cultural, patrimonial i a l’impuls de la promoció econòmica a través del turisme que significa pel territori.
I fins la propera!
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!