-
Sofregits i picades
-
J.G. Roso
- Vilanova i la Geltrú
- 22-11-2016 12:26
IIa Nit de la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú. Xavier Prat
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’any passat tancava la crònica de la primera Nit de la Gastronomia valorant l’esforç de l’organització per poder posar d'acord tantes entitats i associacions, tantes empreses i establiments. També deia que la cuina és cultura, i Vilanova gaudeix d'un esplèndid patrimoni cultural del qual seva cuina en forma part. I acabava dient que només cal que ens ho creiem, amb l’entusiasme dels seu joves valors.
Doncs bé, divendres passat es va tornar a celebrar la Nit de a Gastronomia de Vilanova i la Geltrú, també al restaurant Mas Roquer del Càmping Vilanova Park. L’Organització de la mostra va ser del Gremi d’Hoteleria i Restauració, amb la col·laboració de la regidoria corresponent de l’Ajuntament, Node Garraf, Menja’t Vilanova, l’Estació Nàutica, la Confraria de Pescadors, l’Associació de Paradistes dels Mercats, L’Associació de Productors d’Espigalls, Viu Comerç, el Celler de Viticultors i Temps de Vi.
Tot i que semblava que el temps no acompanyaria, els jardins del restaurant ens esperava amb un combinat de ginebres Premium de Destil·leries MG, i patates de xurrer de l’empresa Piqué.
El gran saló menjador del restaurant estava ple, i la taula on vaig seure era la de coneguts blocaires catalans, amb els que vam compartir degustacions i explicacions.
La Nit va ser conduïda pel periodista Carles G. Guinda, i va començar amb parlaments de Neus Lloveras, Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, que va fer un elogi del mon gastronòmic local i va insistir en la idea que cal que tots els implicats en la seva promoció s’ho creguin per poder mostrar-ho i posar-ho en valor. Tot seguit va parlar el Director General de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, en absència forçada per compromisos internacionals del Conseller. En el seu parlament va destacar que una de les coses que més valoren els turistes al nostre país és el valor del servei que es dona.
Desprès dels parlaments institucionals, Xavier Mestres, President de l’Institut Català de la Cuina i reconegut cuiner vilanoví ens va introduir ens els plats que ens disposàvem a degustar. I Cales Carbonell, de la fira Temps de Vi, ens va presentar els vins i escumosos que els acompanyaren: un Xarel·lo 2013 de Clos Lentiscus, elaborat per Manel Aviñó amb el mètode Pétillant; un xarel·lo Sant Joannes 2014 de Sant Joan Samora de l’Oriol Guevara; i un cavernet sauvignon, l’Eclèctic 2010 de la Torre del Veguer.
La matèria primera dels plats la va posar la Confraria de Vilanova, i vam tastar alguns de clàssics com l’Allcremat cuinat pel restaurant Casablanca i els Esmarris cuinats per la Núria Lucas del restaurant Dinou. També hi van haver de més innovadors, com la Broqueta de pop Nikkei del restaurant Sushi Lounge o el Maki de Xató de Kilian Ventura de El Local. L’Associació de Productors d’Espigalls va fer la seva aportació amb el Saltat d’Espigalls amb cansalada i botifarra que va cuinar Caserco Càtering. També vam degustar una Bullabessa de peix blau amb escamarlans, del xef del restaurant 6QU, José Romero, fill d’un del homenatjats de la nit, el cuiner Pedro Romero, de Can Pedro. No podien faltar les gambes de Vilanova, en aquest cas en forma de carpaccio preparat pel restaurant Marejol.
L’hora de les postres va ser l’hora dels altres homenatjats, i a més a més del Pedro de Can Pedro, ho van ser dos pastissers de dues antigues pastisseries de la vila que han tancat o son a punt de fer-ho: Josep Maria Soler Bou, de la pastisseria Tretze, que ens va fer els seus Borregos de Vilanova, i Joan Francesc Soler de La Confiança, amb les seves Arrels. Homenatges merescuts.
Per rematar-ho, Jaume Blanch, de Pastisseria Blanch, va fer La Més Gran Glòria, que superà en alçada l’estàtua de Josep Tomàs Ventosa, sense el peu, complint el seu compromís de l’any passat. Cafès i més gintònics.
Ha estat una bona experiència compartir la cultura gastronòmica de la ciutat i poder explicar-la als els blocaires convidats. Un petit plaer.
Mirar-nos el melic potser és una bona manera de que ens ho comencem a creure. Tenim els ingredients, les receptes, i els joves i entusiastes valors com la Laura Lucas, el Kilian Ventura i el José Romero. Potser a l’edició del proper any es podrà convidar a publicacions i periodistes especialitzats. Sembla que anem pel bon camí.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!