-
Pols de guix
-
Jordi Larregola
- Sant Sadurní d'Anoia
- 15-01-2020 17:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una de les particularitats del món educatiu és que, malgrat la seva superfície experimenti canvis constants, el seu fons profund es manté força inalterable. La inèrcia escolar és, sens dubte, la força més irresistible de la naturalesa. Per això resulta fins a cert punt estúpid fer un text predictiu sobre aquesta matèria, de fet, no en veureu gaires. Avui ens hi llancem, una mica per exercici, una mica per inconsciència.
1.- L’any 2020 viurà permanentment amb la vista posada al 2021. Serà un any d’anuncis, de projectes i d’intencions que no arribaran a temps. Donem per descomptat que el govern espanyol iniciarà la redacció d’una nova llei educativa que superi la llei Wert. Farà molt soroll el tema de la religió a l’escola -com sempre- el tema d’una nova educació per a la ciutadania que no agradarà a ningú -com sempre- i quedaran més amagades les qüestions econòmiques les quals no seran redactades o bé no seran complertes -com sempre-. A Catalunya, immersos en la nostra quotidiana excepcionalitat, es discutirà la renovació dels concerts i el decret d’admissió d’alumnes però entre els terminis legals, la precarietat política i la ineficiència legislativa de l’actual parlament, és de preveure que res no quallarà abans de 2021. El gran pacte contra la segregació escolar seran paraules i poca cosa més almenys de moment.
2.- Seguirem parlant dels horaris però, pel que hem dit al punt 1, no s’avançarà més enllà de conferències, estudis, posicionaments i declaracions d’intencions. Trobar consensos en aquest tema serà complicat.
3.- La manca de recursos continuarà esgotant l’escola. Després de tants cursos de retallades o de dotacions de misèria, les necessitats acumulades són tantes que caldran anys de pressupostos generosos amb l’educació per tal de recuperar-nos. No serà fàcil que això passi i, en conseqüència, els governs seguiran fent allò que millor saben fer: assenyalar culpables siguin reals o ficticis. En aquest sentit, l’ofensiva contra la concertada continuarà amb tota la seva virulència. En aquest bloc he fugit sempre de la polèmica entre escola pública i escola concertada però pronostico que hauré de trepitjar aquest jardí durant el proper any.
4.- La formació professional serà una de les protagonistes de la nova llei que redactarà el govern espanyol. Es potenciarà, es prendran mesures per a que sigui una alternativa sòlida i atractiva i després tot quedarà si fa no fa igual. D’aquí a uns anys ens lamentarem que mai es va invertir els diners necessaris per desenvolupar tot allò que deia la llei Celaá sobre la FP.
5.- Tal i com ve passant en els últims deu anys, aquest serà l’últim en el qual hi haurà la selectivitat per a accedir als estudis universitaris. No obstant, al juny de 2021 hi haurà selectivitat.
6.- El sistema educatiu es continuarà sostenint sobre les espatlles de milers de professionals compromesos amb la seva feina. Sigui quin sigui el color de les disposicions legals, els recursos disponibles o les traves burocràtiques, pronostico amb total seguretat que cada matí s’obriran les portes de totes les aules de Catalunya i s’hi oferirà el millor que cadascú podrà personament oferir.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!