Cava

El nou cava, transmet un missatge clar?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa poques setmanes que s’ha donat a conèixer la zonificació del Cava per regions i per zones de producció. Les primeres impressions que he recollit eren de perplexitat tot donant un marge de confiança per veure com evoluciona, encara que sense massa esperança. És evident que la legislació no permet fer servir noms que ja utilitzen altres D.O., però sempre queda el dubte de si s’han fet totes les negociacions possibles per arribar a acords.

Però més enllà d’ aquestes primeres impressions, que poden estar condicionades per la història, per la fonètica o per la decisió de que la major part d’ espumosos que es produeixen a Espanya tinguin el mateix nom (cava), cosa que no passa a França ni a altres països, on cada zona té la seva marca que significa un producte ben diferent de l’altra, el que realment em preocupa és si a través d’ aquesta operació es transmet un missatge clar a tot el món. Què es farà de nou? En què es diferenciarà un cava, la majoria de baix preu, fet a Catalunya d’ un fet a un altre indret de l’ Estat? S’ està disposat a erradicar d’una vegada el “low cost”, com demana el president de la D.O. Penedès per tots els vins elaborats aquí, que han de ser tots de qualitat, tal i i com hi treballen uns amb el Clàssic Penedès i altres amb el Corpinnat (que espero que s’ uneixin un dia), amb un conjunt de requisits, com que el raïm ha de ser ecològic, que li donen personalitat?

I mentre no trobava quin era el missatge que ofereix el cava en la nova etapa, apareix una actriu, Cameron Diaz, que es posa a produir vi blanc (i també rosat) als Estat Units amb varietats de ceps penedesenques, però amb un missatge molt clar: tothom que segueixi una alimentació saludable i neta pot comprar tranquil·lament aquest vi, perquè està produït amb raïm sense pesticides, ecològic i l’ elaboració és vegana sense cap element animal en tot el procés. Un missatge dirigit a un públic molt concret, disposat a pagar un preu raonable pel producte que vol. El cava, quin missatge vol donar? Continua volent adreçar-se a tothom? És possible això? I no val a dir que hi ha molt de raïm que cal vendre, per que el Prosecco fa una important producció i ha trobat el seu públic. Tant debò estigui equivocat, però em preocupa que els que mouen els fils i l’ Administració pensin que posant uns noms es soluciona el problema sense anar acompanyat d’ un missatge clar amb el que un important nombre de consumidors s’ hi senti identificat.

Tot el suport als pagesos que aquest any estan patint totes les plagues humanes i de la natura sobre el seu producte i als bons elaboradors d’ espumós, empreses i cooperatives, que són molts els que dignifiquen cada dia aquesta excel·lent beguda alimentària i glamurosa alhora.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local