Redacció |
Vilanova i la Geltrú
12-11-2024 10:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
La Biblioteca Museu Víctor Balaguer inicia aquest dijous 14 de novembre els Diàlegs organitzats amb motiu del Bicentenari, i aprofitarà per fer un acte simbòlic d'homenatge a l'historiador local Francesc Xavier Puig Rovira, recentment traspassat.
Es farà coincidint amb el primer diàleg d'un programa de sis, dedicat a la figura de Víctor Balaguer, la institució fundada per ell i les diferents col·leccions que la integren. En aquesta primera sessió es parlarà de Balaguer amb la ciutat de Vilanova, i constitueix una ocasió idònia per recordar i valorar la trajectòria exemplar de Puig Rovira en aquest camp, en el que ha tingut un paper irrepetible.
Francesc Xavier Puig Rovira va ser un intel·lectual de gran influència a Vilanova i la Geltrú i un col·laborador incansable de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, on va deixar una empremta profunda i perdurable. Malgrat la seva formació i desplegament professional com a enginyer, Puig Rovira es va consolidar com una de les veus més respectades en la història local i en història de l'art català, un reconeixement que el va portar a ser membre de la Reial Acadèmia Catalana de Sant Jordi. Amb un tarannà serè i discret, va dedicar dècades a una recerca metòdica i apassionada que ha enriquit immensament el recull bibliogràfic sobre multitud d'aspectes relacionats amb la Vila, la Biblioteca Museu Balaguer i artistes de disciplines diverses.
La seva vinculació amb la Biblioteca Museu va ser prolífica i essencial, tant en l'àmbit de governança, on va exercir com a president del Patronat, com en el comissariat de nombroses exposicions antològiques. Puig Rovira va estudiar amb profusió les trajectòries d'artistes com Enric Cristòfol Ricart, Josep Francesc Ràfols, Alexandre de Cabanyes, Pau Roig Estradé, Rafael Sala i Martí o Damià Torrents, entre d'altres.
El seu Diccionari biogràfic de Vilanova i la Geltrú, editat pel Cep i la Nansa, és, sens dubte, una obra de gran erudició i una referència essencial per a la història de la ciutat, on hi apareixen tots els personatges vinculats amb l'univers balaguerià.
Els treballs de Puig Rovira combinen una recerca històrica rigorosa amb una sensibilitat especial cap a l'obra d'art i la memòria col·lectiva. Les seves contribucions han assolit fites molt altes que el converteixen en un intel·lectual cabdal del nostre panorama cultural.
Les sis sessions del cicle, on hi participaran especialistes de diferents disciplines, seran les següents:
• Dijous 14 de novembre a les 19.30 h, “La Vilanova de Víctor Balaguer”. Amb Xavier López i Jordi Roca.
• Dijous 28 de novembre a les 19.30 h, “Entre llibres”. Amb Montserrat Comas i Laia Manuel.
• Dijous 16 de gener a les 19.30 h, “Un edifici de nova planta”. Amb Joan Molet i Mireia Freixa.
• Dijous 30 de gener a les 19.30 h, “El desplegament d'un programa simbòlicodecoratiu”, amb Jorge R. Ariza i Teresa-M. Sala.
• Dijous 13 de febrer a les 19.30 h, “Els artistes de la Pinacoteca”. Amb els investigadors de GRACMON Esther Alsina, Juan Carlos Bejarano, Cristina Rodríguez, Irene Gras i Teresa-M. Sala.
• Dijous 20 de febrer a les 19.30 h, “Una xarxa de col·leccions. Revisions sobre el colonialisme”. Amb Alejandra Canals, Alberto López i Xavier Roigé.
Més informació
- Francesc X. Puig Rovira i la seva relació amb Cubelles
- Puig Rovira, un referent cultural de Vilanova i la Geltrú
- Francesc X. Puig Rovira, el gran i discret il·lustrat vilanoví que no havia anat mai a la Comparsa
- Mor l'historiador i escriptor vilanoví Francesc Xavier Puig Rovira
- Francesc Xavier Puig Rovira rep la Medalla de la Ciutat de Vilanova i la Geltrú
- Puig Rovira, un llegat intel·lectual inspirador
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!