3º Nit de la gastronomia de Vilanova i la Geltrú. La crònica
Feliç idea la d’oferir productes del territori a joves valors, que ens van tornar a demostrar la seva consolidació com realitats
- J.G. Roso |
- 24/5/2017 9:51:36
Feliç idea la d’oferir productes del territori a joves valors, que ens van tornar a demostrar la seva consolidació com realitats
Mirar-nos el melic potser és una bona manera de que ens ho comencem a creure. Tenim els ingredients, les receptes, i els joves i entusiastes valors com la Laura Lucas, el Kilian Ventura i el José Romero
Prop d’una vintena de professionals de la comunicació, i algun afegit com ara jo, ens vàrem disposar al voltant d’unes taules perquè mestres xatonaires i diferents xefs de les comarques on fem xató en fessin unes classes del diferents tipus d’aquesta salsa
Els cargols de punxa es fan en fons sorrencs de poca profunditat, de Calafell a Castelldefels, i el Miquel diu que l'estiu és una bona època pels cargols
La base d'aquest plat és sempre tomaquet madur que triturarem amb un punt d'all i vinagre i emulsionarem amb oli d'oliva. La qualitat del producte és fonamental per l'exit del plat
No costa gens d'imaginar que els ibers que van habitar la Ciutadella de Calafell o la d'Olèrdola, i potser els de la vila de Darró, poguessin cuinar els conills que caçaven, de manera semblant al plat que comentaré avui
Fa uns dies vaig comprar un pop fresc que feia una mica més de quilo i mig. Per poder cuinar un pop d'aquesta mida cal congelar-lo prèviament durant un temps per tal de poder trencar les seves fibres i aconseguir fer-lo tendre
Les botifarres blanca i negra són dues de les meves icones a la cuina, i moltes vegades les faig servir com a ingredient d'altres plats, per saltejar verdures, per fer salses per a la pasta, amb arròs cremós, per saltejar amb bolet
Les cananes són els parents pobres de la família del cefalòpodes. Al grup dels cap-amb-potes també trobarem els pops, les sípies i els calamars
Els esmarris és un típic plat mariner, un ranxo no gaire conegut fora dels ambients mariners o propers, i que no sol aparèixer a les cartes i menús dels restaurants, tret d'alguns típics de Torredembarra i Creixell
És un edifici majestuós d'estil racionalista, seguint el model del mercat de Reus. La seva funcionalitat, i la concepció dels espais i de la llum, amb una estructura atrevida per l'època
Així doncs, la situació dels mercats públics a finals del segle XIX i principis del XX a Vilanova era de dispersió total: la fruita i el llegum es venien a la plaça de Dalt; l'aviram a la plaça de la Gallina; betes i fils i roba a la plaça del Pou; verdures a la plaça de la Verdura; i el peix a la nova Peixateria
En algun escrit anterior ja deia que la cuina és cultura, i els mercats són uns dels centres on trobar la cultura gastronòmica d'un poble
Canelons de carn no n'he cuinat mai, i les dues vegades que vaig tenir sogres, quan anava a dinar a casa seva el dia de Sant Esteve, en tastava un per educació
Els makis més coneguts són els que es fan amb peix cru, però que també es poden fer amb verdures i d'altres elements
Als restaurants i cases de menjar de la costa sovint trobem molts plats de la cuina tradicional adaptats amb tècniques i gustos més comercials. Moltes vegades trobarem plats de peix cuinats amb fideus, i les denominacions que apareixen a les cartes i menús ens parlaran de fideuàs i fideus rossejats
Els pops són cefalòpodes (cap amb potes) com les sípies, els calamars o les cananes. Tots ells són molt apreciats a la nostra taula, i el seu secret és trobar el punt just de cocció: si no arribem quedaran durs, i si ens passem, semblaran fets de cautxú
L'empresa del segle XXI es basa en les persones i les seves històries, inspiradores, compartibles i convicents.
Demana'ns el dossier "Veus d'empresa: màrqueting de continguts", t'explicarem totes les avantatges de donar a conèixer la teva empresa en aquest espai.
Contacta amb nosaltresDona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.
Subscriu-te ara! Al periodisme local