-
El blog de Teresa Costa-Gramunt
-
Teresa Costa-Gramunt
- 19-05-2009 15:52
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Una tarda de no fa gaires dies vam entrar en un dels mercats del barri de Gràcia, el que dóna a la Travessera. Entremig de les molt ben posades i llamineres parades de fruita –no ens vam poder estar de comprar unes precioses cireres de Sant Climent! hi havia una parada de venda de llibres de vell. Mai no em cansaré d’elogiar aquesta pràctica d’intercanvi que fa que et vinguin a parar a les mans, com per art d’encantament, veritables joies literàries.
Aquesta parada té la seva particularitat. Entre els llibres posats amb el llom de perfil, i en un lloc ben visible, hi ha una caixa metàl.lica de color blau amb una obertura. En un cartellet s’invita als usuaris a posar-hi un euro per cada llibre. No hi ha, doncs, cap venedor o venedora, i que s’ompli o no la caixa depèn de la bona voluntat de la gent que, al meu entendre, deu ser alta, tot i que sempre hi ha algú que es fa el viu.
La seducció està servida, i vam passar una bona estona descobrint algunes d’aquestes joies de què parlava. Entre la pila de llibres que ens vam endur hi havia Siete aspectos del amor –jo que em pensava que el meu títol era original!-, un llibre d’André Maurois publicat en edició de butxaca per Plaza l’any 1963.
Aquest llibre d’André Maurois es basa en set assaigs sobre els diversos aspectes de l’amor tractats en la literatura universal. Així, quan arriba a les explicacions sobre el mecanisme de les passions amoroses, s’endinsa en les novel.les d’aquell gran escriptor que va ser Stendhal (pseudònim literari de Henry Beyle, que va néixer a Grenoble l’any 1783). Stendhal té un llibre titulat, precisament, De l’amor. “Per a mi l’amor ha estat sempre l’assumpte més important, estic per dir l’únic important”, va escriure.
Però, com neix l’amor-passió, segons Stendhal? Així ho va descriure en el seu famós capítol sobre la “cristal.lizació” de l’amor. Vet aquí el que s’esdevé en l’ànima dels enamorats: primer sorgeix l’admiració; després ja es diuen: Quin plaer poder-li fer un petó, o que ell o ella ens faci un petó! A partir d’aquí comença l’esperança, l’amor ja ha nascut… Després vindran les “cristal.litzacions” que passen per les diverses fases d’adoració envers la persona estimada, de dubte (m’estima?), de reflexió sobre els moviments anímics que provoca l’amor, la por a perdre aquesta meravellosa sensació de complitud, d’autoestima, de felicitat… Els amants presos per l’amor-passió viuen en un estat de febre alta, per dir-ho així.
Maurois (reconegut novel.lista que també va escriure les biografies de Balzac i de Shelley), fa un repàs exhaustiu de les novel.les de Stendhal tot il.luminant els seus personatges amarats de les seves passions, pròpies de l’època, però que encara marquen les relacions amoroses d’avui. Tot això sense oblidar el component compensatori que té a vegades la literatura. Segons el relat d’André Maurois, mitjançant les protagonistes de les seves novel.les -tan belles, tan espirituals, tan capaces per a l’amor-, Stendhal va poder recrear a través de la literatura les dones que ell no va trobar.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!