-
El blog de Teresa Costa-Gramunt
-
Teresa Costa-Gramunt
- 19-09-2010 22:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Bright star, que recomano de veure per la bellesa de les seves imatges, tan continguda com de llum radiant, segueix de manera força fidel la història dels enamorats sovint il.lustrada amb les mateixes paraules extretes del llarg poema Eve of St. Agnes (Vigília de Santa Agnès), que Fanny Brawne va inspirar a John Keats.
En un dels meus viatges a Londres vaig visitar Keats House, la casa a Hampstead que va compartir la parella. És corrent, aleshores i ara, llogar part d’una casa, sobretot tenint en compte els mitjans econòmics del jove Keats, que eren molt migrats, com Jane Campion posa en evidència en el seu film. De fet, van ser la pobresa i la fràgil salut del jove poeta els motius pels quals es va allunyar de Londres. John Keats va morir a Roma, on és enterrat.
La visita a Keats House (la fotografia que il.lustra aquest article està presa al seu interior abans de la reforma que s’hi ha fet), va motivar una relectura de la seva obra, que se’m va fer més comprensible amb els detalls de la biografia del poeta. De resultes, vaig escriure dos poemes que vaig incloure a London.
A propòsit d’aquest llibre, el passat dia 15 de maig vaig compartir una classe de poesia amb els alumnes de batxillerat de Carles Montfort, professor de llengua i literatura de l’Institut Josep Lluís Sert de Castelldefels. Amb un silenci sonor i una gran expectació, els alumnes van escoltar alguns dels poemes de London, entre ells els dos poemes dedicats a la figura de Keats. Per tal d’aproximar-los el poeta, vaig explicar-ne les seves circumstàncies vitals i, sobretot, el relat del seu romanç amb la jove Fanny i les seves cartes creuades. Uns dies més tard, el professor Montfort em va comentar en un correu electrònic que aquests poemes havien colpit molt els seus alumnes. Vam convenir que, per edat i per sensibilitat, possiblement s’havien identificat amb el drama existencial d’un amor frustrat.
Sense anar més lluny, la història del poeta romàntic Manuel de Cabanyes (1808-1833) i la jove vilanovina Antònia Ynglada té un gran paral.lelisme amb la del poeta romàntic John Keats i Fanny Brawne. El jove Cabanyes tot just havia acabat la carrera d’advocat, però encara no n’exercia, tot i que ja era un jove precoç en el món de les lletres. Però això no dóna pa… De manera que la mare d’Antònia Ynglada, viuda i amb plans més immediats per a la seva filla, no va veure amb bons ulls les relacions dels joves que van esdevenir impossibles, agreujades de seguida per la tuberculosi galopant que se’l va endur a la tomba als vint-cinc anys, com en el cas de Keats.
Cabanyes i Keats són dos poetes de nivell que comparteixen moltes similituds estètiques, de les quals vaig donar notícia en el text publicat amb motiu del bicentenari de Manuel de Cabanyes a Quaderns del Patrimoni del Garraf (número 9 – Novembre 2008). Jane Campion ha reconstruït les seqüències d’amor subratllades per la poesia de Keats a Bright star. Si tinguéssim un país més sensible i culte, tal vegada no fóra agosarat esperar que algun dels nostres cineastes s’atrevís a contar-nos la història d’amor subratllada per la poesia de Cabanyes. A Vilanova i la Geltrú, i sobretot a la Masia en Cabanyes, comptem amb uns esplèndids escenaris naturals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!