-
El blog de Teresa Costa-Gramunt
-
Teresa Costa-Gramunt
- Vilanova i la Geltrú
- 02-12-2012 22:08
Cartell La Ferida Lluminosa - Espai Betúlia
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A l’Espai Betúlia* de Badalona, un grup d’artistes que ens autoanomenem La ferida lluminosa, s.l., títol de clara inspiració sagarriana, vam inaugurar una exposició amb el mateix nom.
A La ferida lluminosa, s.l., els artistes plàstics Rufino Mesa, Adelaida Murillo, Dolors Puigdemont, Assumpció Mateu i Rosa Cortés, i les escriptores Glòria Bosch i Teresa Costa-Gramunt, vinculades també al món de l’art, hi proposem una experiència artística interdisciplinar i transversal, de diàleg entre la imatge i la paraula amb l’argument integrador de dos conceptes aparentment contraris però que aquí són complementaris: ferida / lluminosa; o el que és el mateix: dolor que es transmuta en obra d’art.
La ferida lluminosa, s.l., (que l’any passat va tenir una primera posada en escena al Museu de Valls i aquesta primavera hem viscut una altra performance al Palau dels ducs de Medinaceli, Sòria), respon a un punt de trobada entre els artistes i les escriptores que s’explica per la presa de consciència, en un moment donat, d’un canvi substantiu, en profunditat, en les respectives trajectòries artístiques. L’agent provocador: un sotrac anímic prou fort com prou decisiva és la seva superació que deixa petja en l’obra que s’està realitzant fins aquest moment.
A l’evolució interna li correspon una sensible evolució artística. Així, l’obra ‘lluminosa’ revela la transformació d’una ‘ferida’. Una llengua de foc voldria, no una llengua de carn, escriu la poeta. I és que l’obra artística aspira sempre a aquesta transmutació. Però hi ha moments, experiències límit que produeixen un sangtraït a l’ànima. Ara bé, per aquest mateix sangtraït, per aquesta mateixa obertura, passa la llum. Així, a través dels diversos llenguatges plàstics i literaris dels seus integrants, a La ferida lluminosa, s.l. es visualitza aquesta experiència creativa que revela florirs interns, alquímies salvífiques, despertars aurorals.
Igualment, a través de la ferida-obertura es busca trobar punts de contacte entre l’artista i l’espectador. L’obra plàstica juntament a l’obra literària exposada a l’Espai Betúlia, busca crear un espai d’intimitat, establir un diàleg, un llaç afectiu, una comunió. Només així és completa el cercle creatiu.
*L’Espai Betúlia, Centre de la Paraula i les Lletres, està integrat a la xarxa del patrimoni literari català Espais Escrits.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!