Pressupostos Ajuntament Vilanova

El front pressupostari

Miguel Àngel Gargallo i Neus Lloveras

Miguel Àngel Gargallo i Neus Lloveras

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Però la realitat mana i la realitat és que cal aprovar els pressupostos de l’ajuntament perquè la ciutat funcioni, pugui seguir funcionant en la seva quotidianitat diversa, complexa i difícil sempre i, encara més,  pel moment que vivim. Hi ha qui diu i, potser té raó, que sense uns pressupostos la ciutat podria seguir funcionat des d’una òptica del treball de gestió, al marge de les normatives, però seguirem pagant  els impostos i es seguiran prestant el serveis. Però els qui defensem que els ajuntaments són, a més d’administracions, òrgans de decisió política i de contrast de projectes és evident que el pressupost és l’instrument més necessari per fer funcionar la ciutat, però també per seguir fent i transformant-la. Els pressupostos, més enllà de les xifres fredes, són la constatació numèrica de les voluntats polítiques del govern.

I la nostra ciutat està governada per una minoria, la de CiU, i amb un oposició majoritària. El funcionament ja l’hem pogut veure en els debats i reflexions, el govern planteja unes taxes, l’oposició les rebutja en la seva gran part i cal que el govern rectifiqui alguns aspectes. Presenta una nova proposta que, fruit de les abstencions – per diversos motius- del grups de l’oposició, queden aprovades i per tant ja hi ha una base per seguir bastint el pressupost. L’oposició sempre en el debat pressupostari i, sobretot ara que la situació requereix filar molt prim, intenta situar les seves propostes i a intentar que no hi hagi la percepció de que posa pals a les rodes o que no deixa que la ciutat pugui funcionar bloquejant les propostes del govern. Escenificat el procés, naturalment, hi ha les lamentacions del corresponent regidor d’hisenda al·legant que com que no han pogut apujar les taxes caldrà retallar i com que no s’han pogut vendre els empreses municipals doncs que caldrà recórrer als préstecs.  

El govern ja sap que recaptarà per les taxes, el govern ja sap quina serà la despesa de personal, després del acords a que ha arribat amb el personal, l’acceptació de retallades profundes per mantenir els llocs de treball. Que entenen els sindicats  per “tots” els llocs de treball? Que entén el govern per pèrdua de llocs de treball. Perquè ja hem vist que ha passat amb el servei de neteja: Ignorava el govern que retallant la partida de la contracta de la neteja es mantindrien els llocs de treball? No crec que siguin tant il·lusos, sinó que han estat còmplices de la voluntat de retallar als treballadors i treballadores, perquè desprès de la negociació les treballadores perdran complements, es reduiran alguns llocs de treball i seguirà l’empresa amb la concessió sense saber si retalla el seu marge de benefici. Que els hi preguntin als treballadors dels centres cívics com han acabat, perdent una part substanciosa del sou. Aquest és l’acord?.

El govern haurà d’especular sobre els altres possibles ingressos que tindrà en funció de si es recupera o augmenta la recaptació o si segueix baixant com en els darrers anys, l’aportació de la Generalitat, si paga, clar, de la Diputació que ja estan fixats i de l’Estat. Per tant, el nivell d’ingressos està prou definit amb possibles i lògics marges d’errors.

La despesa en els capítols més important com ja hem dit: personal, contractes de serveis i càrrega  financera, també estan definides, cal saber doncs quin és el marge de disposició que, sense conèixer les xifres amb exactitud, suposem que serà més aviat minso i per tant amb noves tisorades en aquelles partides que encara resisteixin una nova podada.

És hora de presentar el pressupost i per tant .al nostre entendre, l’hora de presentar quins objectius polítics hi ha darrera dels mateixos, més enllà de que l’alcaldessa valori molt positivament les renúncies – quin remei!!-  dels treballadors i que no hi hagi acomiadament en la neteja – que la seva política ha propiciat- és necessari saber la concreció política. Cal contrastar les xifres  amb el pla de mandat que  van presentar i concretar els objectius d’enguany per poder comprovar després si la seva acció política ha estat coherent amb allò que van presentar com a document d’acció de govern.

En el moment de la presentació del pla de Mandat el vàrem qualificar, valorant-lo com a  document, de difús i inconcret i difícilment avaluable, -com la majoria dels plans de mandat- i ara es fa difícil entreveure en el pressupost que d’entrada anuncia el govern - quin al serà el final ja ho veurem- quin objectius plasmats en el Pla de mandat del govern es planteja per l’exercici d’aquets any.

La voluntat del govern es aprovar els comptes la propera setmana. Caldrà doncs prémer l’accelerador ja que ben segur que l’oposició no li posarà legítimament i lògicament fàcil si les xifres no són del seu grat. Hi ha alternatives possible segurament.. ...

Atens a la jugada. I seguirà....

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local