Impostos municipals

Es temps de taxes, impostos i previsió d’ingressos

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquets dies anem llegint notícies a l’entorn de la fiscalitat municipal. El diversos plens municipals van aprovant, amb majories diverses, les taxes i els impostos per l’any 2016.

Abans del 15 de novembre cal haver fixat quin seran aquests augments o el manteniment de la fiscalitat municipal actual, és a dir el que haurem de pagar l’any vinent per les taxes i els impostos. Es fixa doncs la càrrega impositiva sobre la ciutadania i les activitats de la ciutat.

És sens dubte el moment en que els ajuntaments marquen els ingressos propis amb els que podran disposar per fer una bona part del pressupost de cara a l’any vinent, la part d’aportació de l’estat ja està més o menys fixada.

L’ajuntament tindrà doncs un cop aprovats els impostos i taxes una idea clara dels diners que podrà ingressar i vindrà llavors el difícil paper de distribuir aquets diners, com gastar-los si els queda alguna cosa després de pagar allò que ja està compromès.

Sempre seran pocs i, ara i aquí, no tornarem a parlar (caldria, eh!) de les greus mancances del sistema de finançament del les corporacions locals.

El que es fixi ara serà després el que fornirà bona part del pressupost i ja sabem que l’exercici pressupostari és un exercici basat en el retorn a la ciutadania d’aquells diners que recapta l’ajuntament a més de les transferències d’altres administracions. Aquest exercici no és fàcil perquè és un exercici fonamentat en la previsió del que es recaptarà i es rebrà de l’estat -un pressupost no és més que una previsió d’ingrés i de despesa- i cal afinar perquè aquesta previsió s’ajusti al màxim a la realitat. Ara, si les taxes s’aproven, es fixarà una bona part dels ingressos.

Però el pressupost també significa un repte important, repte que cal afrontar des d’una millora en la recaptació (que és prou important) i per tant un important esforç de treball de tot l’ajuntament i també cal fer l’esforç polític d’aconseguir la millora dels ingressos que vinguin per subvencions o aportacions d’altres administracions o de sectors privats –en aquest sentin diguem que el govern dels nostre país no ho posa fàcil, ja sabem que la quantitat d’inversió que fa a la ciutat i a la comarca és més aviat migrat-. Per tant, obligació de millorar i incrementar la gestió interna i la gestió política i fer-ho amb la claredat, transparència i publicitat que mereix la gestió del diner públic com ja es fa habitualment.

Així doncs ara és el moment de fer l’assaig el més acurat possible de quantificar ingressos i preveure les despeses més necessàries. Després ja en el pressupost es farà l’exercici de redistribució que és la concreció d’un exercici de voluntat en funció d’unes previsions que cal aproximar al màxim. Un exercici pressupostari porta a més la voluntat de permetre que el Pla de Mandat del govern segueixi endavant. És doncs un instrument indispensable per complir els compromisos subscrits en el principi del mandat per les forces que composen el govern de la ciutat. De moment desconeixem el Pla d Mandat del govern, però si s’han fixat prioritats que hauran de quedar ben reflectides.

Aquets darrers dies es van tenint notícies de com poden evolucionar aquestes propostes de taxes i impostos. Podem llegir aquí mateix a l’Eix-Diari tot un seguit de titulars que encapçalen les diverses cròniques del que ha passat en les corresponents plens que els han aprovat.

Algunes mostres :

El ple de Sitges aprova inicialment les ordenances fiscals

La proposta redueix les tarifes de recollida de residus domiciliaris i comercials, contempla una rebaixa del tipus d’IBI.

Vilafranca congela les taxes i impostos per al 2016

El ple del Vendrell aprova inicialment les ordenances, amb un augment del 1,8% del rebut de l'IBI

El govern de Sant Pere de Ribes aprova les ordenances de 2016 amb l'únic vot en contra d'UM9-CUP

Es congelarà l'IBI, s'aplicaran bonificacions per a les famílies monoparentals i els vehicles elèctrics

El govern de Sant Sadurní congela les ordenances i preus públics del 2016

El govern de Vilanova vol augmentar els impostos per fer front a l'augment de la càrrega financera

En la majoria de taxes i impostos l'augment és del 5%, mentre que en el cas de l'IBI la pujada serà del 10%

Però d’entre els titulars destaca i sobresurt la voluntat del govern vilanoví que vol fer algunes apujades significatives i sincerament poc assumibles, sobretot quan venim d’una etapa que al llarg d’uns quants anys s’han anat congelant amb l’excusa –creïble, certament-  de la crisi, crisi que no ha desaparegut encara i per tant tindria sentit seguir amb la congelació o amb pujades mes suaus. I ara aplicar el recurrent augment de l’IPC no surt ja a compte quan aquest indicador ha estat negatiu durant forces mesos.

L’equip de govern de l’ajuntament de Vilanova proposa un increment del 5% en el conjunt de taxes, impostos i preus públics municipals, que s’eleva al 10% en el cas de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), per a 2016. Es tracta, per descomptat, de l’increment de la pressió fiscal més elevat dels últims anys. El motiu és segon expliquen fonts municipals “assumir un increment de 3 milions d'euros en concepte de càrrega financera. El venciment de les carències de diferents crèdits l'any 2016 obliga l'Ajuntament a incrementar els seus ingressos.”

Segurament la necessitat de recaptar per fer front als compromisos era més que coneguda, no ja ara, sinó fa temps. Quan tens uns crèdits sap quina càrrega financera tens i quan caldrà anar retornant-la i en quins terminis  vencen els retorns. Anar ajornant el retorn és una pràctica habitual però hi ha un  moment en que cal afrontar-ho. Sembla que ha arribat aquest moment i sobretot també perquè no crec que els bancs ara estiguin en disposició de re finançar o si ho volen fer ho faran amb interessos abusius i d’escàndol.

I en aquets sentit veure ara retrospectivament que durant aquets darrers anys per comptes de fer augments suaus s’ha preferit la pràctica congelació i ara de cop arriba la necessitat de fer una apujada forta, molt forta, sorprèn. I aquí el govern anterior i el primer partit de l’oposició de la legislatura passada que ara governen junts en tenen molta part de responsabilitat.

Val més pensar que tot plegat es una proposta molt a l’alça que pugui ser negociada a la baixa per trobar el vots que falten. Anar a màxims per poder fer una pujada mitjana per la pressió dels grups de l’oposició. Ara es negocia i el final no pot trigar gaire.

Si la voluntat de la pujada és inalterable i s’aconsegueix aprovar-ho mal començament del govern, i tot i sabent  que la pujada forta dels impostos l’has de fer el primer any, potser aquets cop s’han passat una mica de frenada pels temps que corren.

Ja veurem com queda tot plegat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local