-
El blog de Teresa Costa-Gramunt
-
Teresa Costa-Gramunt
- Vilanova i la Geltrú
- 18-05-2016 13:31
Coberta de 'WonderWomen. 35 retratos de mujeres fascinantes'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’escriptora, crítica literària i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, Mª Ángeles Cabré, ha recollit 35 retrats de dones amb vida pròpia a WonderWomen. 35 retratos de mujeres fascinantes (Sd.edicions). Aquests retrats, gènere literari en el qual l’autora regna amb mestria, van ser emesos durant la temporada 2013/2014 al programa Wonderland de Ràdio 4 (RNE), dirigit i presentat per la periodista Rosa Gil.
Dones fascinants, encantadores de veritat. I també audacioses com un genet, i fortes de caràcter, i tant de pedra picada com la que sosté temples i catedrals. Un encert, recollir aquests retrats. Perquè vistos en conjunt, com en una galeria de museu, ens adonem de com han estat d’importants, decisives, aquestes dones en diferents àmbits culturals del passat segle XX com ara la literatura, l’art de la plàstica, el cinema, la dansa, la música, el periodisme, la lexicografia, la pedagogia, la moda, el mecenatge, el teatre, la fotografia, la filosofia. Van trepitjar aquests àmbits amb bon peu i fortament, tot i els entrebancs que van tenir pel fet d’haver nascut dones i de no renunciar a la voluntat d’exercir-ne amb plenitud, cadascuna a la seva particular manera, amb totes les seves potències i talents.
Enumerem-les: Coco Chanel, Marlene Dietrich, Agatha Christie, Remedios Varo, Mercè Rodoreda, Ava Gardner, Chavela Vargas, Susan Sontag, La Bella Otero, Leni Riefenstahl, Dora Maar, Marilyn Monroe, Anaïs Nin, Simone de Beauvoir, Tamara de Lempicka, Pina Bausch, Katherine Hepburn, Virgínia Woolf, Hannah Arendt, Margarida Xirgu, Billy Holliday, Édith Piaf, Peggy Guggenheim, Alejandra Pizarnik, Maria Callas, Greta Garbo, Carmen Amaya, María Moliner, Frida Kahlo, Isadora Duncan, Louise Bourgeois, Gerda Taro, Maria Montessori, Dorothy Parker, Oriana Fallaci.
WonderWomen respon a una tria personal de Mª Ángeles Cabré (una antologia sempre ho és) d’entre moltes dones tan inspirades com inspiradores que des de fa cent anys van sentir la humaníssima necessitat d’obrir portes i finestres per respirar, de sortir de casa per fer camins, alguns dels quals estaven per encetar. Van ser dones creatives. La seva aportació al món de l’art i la cultura les ha convertides algunes en pioneres de tants indrets que es van anar obrint per a altres dones gràcies a elles; altres han esdevingut veritables mestres per a les noves generacions. Les seves biografies, que es llegeixen com una novel.la plena d’enjòlits i envitricolls, mostren les seves virtuts artístiques i intel.lectuals, la seva vocació indomable i el seu tremp per dur a terme les seves fites. També s’hi llegeixen, és clar, els episodis de dolor, a vegades terriblement punyent, que acompanyen tota vida que es visqui amb consciència. La vida viscuda amb intensitat no només es fa sentir sinó que es vol viure sentint-la. Així es podria dir que, sota el signe d’Artemisa, totes elles tenen un tret comú: mentalment independents, no van voler viure a remolc de ningú ni baldament. Per a algunes, les més intel.lectuals (Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Susan Sontag, Oriana Fallaci), el compromís ètic i intel.lectual amb la societat que els va tocar viure va ser medul.lar, essencial.
En resum: a WonderWomen es visualitzen 35 dones sense por, o domesticant-la amb energia i creativitat. El seu coratge, les seves accions decidides extretes sovint de les dificultats patides, han fet sortir de l’ombra de segles la potència d’unes personalitats amb nom de dona que han il.luminat, i de quina manera, la trajectòria de les societats modernes tal com ara les coneixem. Estimem el seu valor.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!